Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 2 november, 2017 - 11:40Uppdaterad: torsdag, 2 november, 2017 - 11:40

Önningebykolonister ställs ut i Tyskland

Idag är det vernissage för den största utställning av konstnärer ur Önningebykolonin som har visats utanför Finland, i tyska Dachau. Ett 70-tal verk ur Önnningebymuseets samling har valts ut, men de allra käraste behöll man ändå hemma, för säkerhets skull. Man vet aldrig vad som händer under långa transporter säger Kjell Ekström.

Det är tack vare samarbetet inom EuroArt som den här utställningen har kommit till berättar Kjell Ekström som är ordförande i Önningeby hembygdsförening och kontaktlänken mellan museet här och det i Tyskland. I Centraleuropa fanns det hundratals liknande konstnärskolonier som sysslade med utomhusmåleri omkring sekelskiftet 1900 så företeelsen är väl känd där och intresset för dem likaså konstaterar Ekström. Det var också under studietiden i DFüsseldorf som Victor Westerholm kom i kontakt med konstnärskolonier och fick idén till det som skulle bli Önningebykolonin. I urvalet verk till utställningen har man valt att också ta med sådana där kolonisterna målat vyer från Tyskland och Centraleuropa.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »