• Kulturdelegationens sekreterare Yvonne Törneroos räknar med kulturanslag som i år även 2018.
Publicerad: torsdag, 31 augusti, 2017 - 12:45, uppdaterad: torsdag, 31 augusti, 2017 - 12:54

Kulturen står sig i budgeten 2018

De kulturanslag som finns upptagna i landskapets budgetförslag för 2018 motsvarar årets nivå, minus årets extra pengar för firandet av Finlands 100 års jubileum. Det säger kulturdelegationens sekreterare Yvonne Törneroos efter att delegationen omfattat budgetförslaget.

 Totalt föreslås 1.650.000 euro gå till kulturella satsningar. I den summan ingår allt från verksamhets- och projektunderstöd till kulturföreningar, stipendier till enskilda kulturarbetare, verksamhetsbidrag till studieförbunden och Ålands sjöfartsmuseum till investeringsbidrag.

Vissa specialbidrag som tidigare kunnat sökas separat ska framöver ingå i ansökningarna om ordinarie verksamhetsunderstöd. Det gäller t ex pengar för kultur och hälsa, kultur i skärgården och självstyrelsedagsfirande.

En översyn av arbetsstipendiernas belopp diskuteras eftersom kulturdelegatiopnen anser att en höjning från nuvarande 1 600 euro bör göras.

Kulturdelegationen uppmärksamgör också landskapsregeringen på de otydligheter som finns mellan å ena sidan budgetmoment, å andra sidan kulturdelegationens ansvarsområden. Den stora potten för filmproduktioner ligger t ex under näringsavdelningen medan besluten delegerats till kulturdelegationen.

Fler Kulturnyheter

Inga löften om besökarcentrum

Nu har styrelsen för Bomarsundssällskapet fått träffa landskapsregeringen för att presentera sin lösning för driften av det besökarcentrum som föreningen vill att landskapet ska bygga.

Stipendier för musikstudier

Stiftelsen Edit och Levi Erikssons minnesfond har beslutat dela ut totalt 4.850 euro i stipendier för i år.

Acketavla köptes för 40.000

Önningebymuseet har köpt J.A.G. Ackes oljemålning Morgondimma från en privatperson i Stockholm.

Öppen bokcirkel avslutar läsprojekt

Under rubriken Mariehamn läser har stadsbiblioteket lanserat Ålandsbördiga författaren Liselott Willéns roman Jakthistorier genom författarbesök, stadsvandringar och en bokcirkel som avslutar satsningen i morgon, tisdag.

Figaro i Västerås

I helgen gavs Figaro i Mariehamn 1917, kulturföreningen Katrinas tolkning av Mozarts kända opera i konsertant version i Västerås, hemort för den orkester som ackompanjerade också operaföreställningarna i Alandica.

Talmannen byter scen

Lagtingets talman, Johan Ehn, är en av skådespelarna i Teaterföreningen i Mariehamns uppsättningar i höst.

Projektkören satsar på Elvis

Ålands projektkör satsar på en produktion på temat Elvis.

Fullbelagd hantverkslinje på folkis

Lina Nyberg-Heiniö intervjuas av Eva Nyberg
Ovanligt många, 14 stycken, ansökte om studieplats till hantverksutbildningen på Ålands folkhögskola i våras så nu är alla åtta studieplatser besatta.

Många såg Kalevaland

16.508 personer besökte sommarutställningen KALEVALAND & SQIN på Eckerö post och tullhus i år. Det berättar verksamhetsledaren Mervi Appel i ett pressmeddelande.