• Kulturdelegationens sekreterare Yvonne Törneroos räknar med kulturanslag som i år även 2018.
Publicerad: torsdag, 31 augusti, 2017 - 12:45, uppdaterad: torsdag, 31 augusti, 2017 - 12:54

Kulturen står sig i budgeten 2018

De kulturanslag som finns upptagna i landskapets budgetförslag för 2018 motsvarar årets nivå, minus årets extra pengar för firandet av Finlands 100 års jubileum. Det säger kulturdelegationens sekreterare Yvonne Törneroos efter att delegationen omfattat budgetförslaget.

 Totalt föreslås 1.650.000 euro gå till kulturella satsningar. I den summan ingår allt från verksamhets- och projektunderstöd till kulturföreningar, stipendier till enskilda kulturarbetare, verksamhetsbidrag till studieförbunden och Ålands sjöfartsmuseum till investeringsbidrag.

Vissa specialbidrag som tidigare kunnat sökas separat ska framöver ingå i ansökningarna om ordinarie verksamhetsunderstöd. Det gäller t ex pengar för kultur och hälsa, kultur i skärgården och självstyrelsedagsfirande.

En översyn av arbetsstipendiernas belopp diskuteras eftersom kulturdelegatiopnen anser att en höjning från nuvarande 1 600 euro bör göras.

Kulturdelegationen uppmärksamgör också landskapsregeringen på de otydligheter som finns mellan å ena sidan budgetmoment, å andra sidan kulturdelegationens ansvarsområden. Den stora potten för filmproduktioner ligger t ex under näringsavdelningen medan besluten delegerats till kulturdelegationen.

Fler Kultur

Stort intresse för lagtingskonst

Intresset var stort och uppslutningen god då lagtingsdirektör Susanne Eriksson tillsammans med Ålands konstmuseums intendent Susanne Procopé Ilmonen idag guidade runt bland konsten i det nyrenoverade lagtingshuset.

Erlandsson nominerad till Runebergpris

Karin Erlandsson har blivit nominerad till barnlitteraturpriset Runeberg junior 2018.

Bidrag för "Karelen"-föreställning

”Karelen, Karelen!” Kören Flera Rösters konsertberättelse, som hade premiär på Alandica i september, stöds med totalt 10.000 euro av landskapsregeringen för ytterligare en föreställning.

Dreijer stöder kyrkoforskning

Stig Dreijer donerar 300.000 euro till Åbo Akademi för ett forskningsprojekt om murbruksdatering.

Frihet tema för litteraturdagar

Frihet och andra farligheter – så lyder rubriken för 2018 års upplaga av Mariehamns litteraturdagar som begås mellan den 15 och 19 mars nästa år

Kulturstiftelsen delar ut 65.700 euro

Ålands kulturstiftelse delar ut 65.700 euro i stipendier i år. 36 ansökningar kom in och den 10 oktober beslöt styrelsen om årets utdelning. Det berättar stiftelsens preses Lars Ingmar Johansson i ett pressmeddelande.

Poetry slam avgjordes

Ann-Britt Eriksson vann den sjuttonde upplagan av Poetry slam som avgjordes på Stallhagen på fredagskvällen.

Kulturdelegationen på inspirationsresor

Kulturdelegationen åker på studiebesök till Umeå, troligen i början av november.

Nordisk film på muséet

Föreningen Norden visar i höst en serie nordiska filmer. Vid det första tillfället, på lördag, visas den svenska komedin ”Flykten till framtiden” i regi av Ulf Malmros och Jaana Fomin