• Styrelsemedlemmarna Carita Roman, ordf Sigbritt Finne, Isabella Oesch-Lönnqvist, Britt-Inger Wahe samt Berit Brandt visar den nya Joelmålningen. Foto Kjell Ekström.
Publicerad: torsdag, 18 maj, 2017 - 09:41

Nyförvärv till Önningebymuséet

En oljemålning av Joel Pettersson målad i Föglö Vargskär och ett verk av Edvard Westman har fogats till Önningebymuseets samling genom vänföreningens försorg.

-Primärt samlar museet på verk av Önningebykolonisterna men också av Joel Pettersson eftersom han var elev till kolonins grundare Victor Westerholm, säger Kjell Ekström.

Museet äger nu sju målningar av Pettersson. Det senaste tillskottet har titeln Storm och är från 1935.Vänföreningen har köpt in tavlan från en åländsk samling.

Westman-målningen är från 1903 och visar höstörar på Rådmansö i Roslagen. Den är 120 cm bred och köptes in för det förmånliga priset 3.000 euro rapporterar Kjell Ekström. Lika mycket betalades för Pettersson-målningen.

Fler Kultur

Stort intresse för lagtingskonst

Intresset var stort och uppslutningen god då lagtingsdirektör Susanne Eriksson tillsammans med Ålands konstmuseums intendent Susanne Procopé Ilmonen idag guidade runt bland konsten i det nyrenoverade lagtingshuset.

Erlandsson nominerad till Runebergpris

Karin Erlandsson har blivit nominerad till barnlitteraturpriset Runeberg junior 2018.

Bidrag för "Karelen"-föreställning

”Karelen, Karelen!” Kören Flera Rösters konsertberättelse, som hade premiär på Alandica i september, stöds med totalt 10.000 euro av landskapsregeringen för ytterligare en föreställning.

Dreijer stöder kyrkoforskning

Stig Dreijer donerar 300.000 euro till Åbo Akademi för ett forskningsprojekt om murbruksdatering.

Frihet tema för litteraturdagar

Frihet och andra farligheter – så lyder rubriken för 2018 års upplaga av Mariehamns litteraturdagar som begås mellan den 15 och 19 mars nästa år

Kulturstiftelsen delar ut 65.700 euro

Ålands kulturstiftelse delar ut 65.700 euro i stipendier i år. 36 ansökningar kom in och den 10 oktober beslöt styrelsen om årets utdelning. Det berättar stiftelsens preses Lars Ingmar Johansson i ett pressmeddelande.

Poetry slam avgjordes

Ann-Britt Eriksson vann den sjuttonde upplagan av Poetry slam som avgjordes på Stallhagen på fredagskvällen.

Kulturdelegationen på inspirationsresor

Kulturdelegationen åker på studiebesök till Umeå, troligen i början av november.

Nordisk film på muséet

Föreningen Norden visar i höst en serie nordiska filmer. Vid det första tillfället, på lördag, visas den svenska komedin ”Flykten till framtiden” i regi av Ulf Malmros och Jaana Fomin