• Styrelsemedlemmarna Carita Roman, ordf Sigbritt Finne, Isabella Oesch-Lönnqvist, Britt-Inger Wahe samt Berit Brandt visar den nya Joelmålningen. Foto Kjell Ekström.
Publicerad: torsdag, 18 maj, 2017 - 09:41

Nyförvärv till Önningebymuséet

En oljemålning av Joel Pettersson målad i Föglö Vargskär och ett verk av Edvard Westman har fogats till Önningebymuseets samling genom vänföreningens försorg.

-Primärt samlar museet på verk av Önningebykolonisterna men också av Joel Pettersson eftersom han var elev till kolonins grundare Victor Westerholm, säger Kjell Ekström.

Museet äger nu sju målningar av Pettersson. Det senaste tillskottet har titeln Storm och är från 1935.Vänföreningen har köpt in tavlan från en åländsk samling.

Westman-målningen är från 1903 och visar höstörar på Rådmansö i Roslagen. Den är 120 cm bred och köptes in för det förmånliga priset 3.000 euro rapporterar Kjell Ekström. Lika mycket betalades för Pettersson-målningen.

Fler Kulturnyheter

Flera Röster till London

Idag åker kören Flera Röster till London för medverkan i en stor nordisk körhelg inom ramen för det brittiska kulturcentret Southbanks satsning på nordisk kultur.

Stipendier för historieforskning

Sju personer och föreningar får stipendier för främjande av åländsk historisk forskning av Olof M Janssons stiftelse.

Teaterföreningen fick ny ordförande

Teaterföreningen i Mariehamn har valt Ulf Weman till ny ordförande. Han efterträder Maria Mäntylä som lett föreningen i 10 år.

Riktlinjer för filmstöd antagna

Minst 65 procent av den totala produktionskostnaden ska vara färdigt finansierad innan landskapet kan gå in och stödja fiktiva filmproduktioner ekonomiskt.

Kulturdelegation föreslår instrumentbank

En instrumentbank är ett konkret förslag från vårens musikseminarium som kulturdelegationen nu ska utreda. Likaså vill man få till stånd en...

Gäddnäs bojkottar Göteborgs bokmässa

Efter många års medverkan som intervjuare på den stora bokmässan i Göteborg sällar sig Katarina Gäddnäs i år till skaran kulturarbetare som bojkottar evenemanget, med anledning av att den högerextrema tidskriften Nya Tider får delta på mässan.

Stipendier till åländska författare

Tre åländska författare finns bland de lyckliga mottagarna av de stipendier som den finländska biblioteksstipendienämnden nu har delat ut till...

Kvinnor flitiga bibliotekskunder

71 procent av kommunalbibliotekens utlån under fjolåret gjordes av kvinnor. Det visar färsk statistik från Ålands statistik och utredningsbyrå (Åsub).

Bokutgivningen sjönk 2016

Bokproduktionen på Åland var under fjolåret den lägsta på hela 2000-talet. Det visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub).