• Sound of Music var Teater Alandicas senaste storsatsning. Foto: Eva Nyberg.
Publicerad: onsdag, 3 maj, 2017 - 06:35, uppdaterad: onsdag, 3 maj, 2017 - 07:52

Teaterföreningar kunde samarbeta

Antalet föreningar som konkurrerar om kulturdelegationens medel för teaterverksamhet blir bara fler – men mängden fördelningsbara pengar ökar knappast. Ett samarbete föreningarna emellan vore därför önskvärt.

 Det tycker kulturdelegationen som senaste vecka hade kallat de tre äldsta teaterföreningarna till ett gemensamt möte: teaterföreningen i Mariehamn, Teaterföreningen Alandica och Kappsäcksteatern. Numera finns också teaterföreningen Max som Rasmus Basilier har startat säger kulturplanerare Yvonne Törneroos.

Ett tänkbart samarbetsområde vore om de bägge teaterskolor som drivs av Teaterföreningen i Mariehamn respektive Teater Alandica kunde samsas om utrymmen. Ett annat möjligt samarbete kunde handla om dräkter och rekvisita säger Yvonne Törneroos. Kulturdelegationen ställer inga krav på samarbete betonar hon men vill understryka nyttan av det.

Ett seminarium för att samla alla aktörer inom amatörteatern på Åland kan bli aktuellt i framtiden säger Yvonne Törneroos också.

Fler Kulturnyheter

Flera Röster till London

Idag åker kören Flera Röster till London för medverkan i en stor nordisk körhelg inom ramen för det brittiska kulturcentret Southbanks satsning på nordisk kultur.

Stipendier för historieforskning

Sju personer och föreningar får stipendier för främjande av åländsk historisk forskning av Olof M Janssons stiftelse.

Teaterföreningen fick ny ordförande

Teaterföreningen i Mariehamn har valt Ulf Weman till ny ordförande. Han efterträder Maria Mäntylä som lett föreningen i 10 år.

Riktlinjer för filmstöd antagna

Minst 65 procent av den totala produktionskostnaden ska vara färdigt finansierad innan landskapet kan gå in och stödja fiktiva filmproduktioner ekonomiskt.

Kulturdelegation föreslår instrumentbank

En instrumentbank är ett konkret förslag från vårens musikseminarium som kulturdelegationen nu ska utreda. Likaså vill man få till stånd en...

Gäddnäs bojkottar Göteborgs bokmässa

Efter många års medverkan som intervjuare på den stora bokmässan i Göteborg sällar sig Katarina Gäddnäs i år till skaran kulturarbetare som bojkottar evenemanget, med anledning av att den högerextrema tidskriften Nya Tider får delta på mässan.

Stipendier till åländska författare

Tre åländska författare finns bland de lyckliga mottagarna av de stipendier som den finländska biblioteksstipendienämnden nu har delat ut till...

Nyförvärv till Önningebymuséet

En oljemålning av Joel Pettersson målad i Föglö Vargskär och ett verk av Edvard Westman har fogats till Önningebymuseets samling genom vänföreningens försorg.

Kvinnor flitiga bibliotekskunder

71 procent av kommunalbibliotekens utlån under fjolåret gjordes av kvinnor. Det visar färsk statistik från Ålands statistik och utredningsbyrå (Åsub).