• Sound of Music var Teater Alandicas senaste storsatsning. Foto: Eva Nyberg.
Publicerad: onsdag, 3 maj, 2017 - 06:35, uppdaterad: onsdag, 3 maj, 2017 - 07:52

Teaterföreningar kunde samarbeta

Antalet föreningar som konkurrerar om kulturdelegationens medel för teaterverksamhet blir bara fler – men mängden fördelningsbara pengar ökar knappast. Ett samarbete föreningarna emellan vore därför önskvärt.

 Det tycker kulturdelegationen som senaste vecka hade kallat de tre äldsta teaterföreningarna till ett gemensamt möte: teaterföreningen i Mariehamn, Teaterföreningen Alandica och Kappsäcksteatern. Numera finns också teaterföreningen Max som Rasmus Basilier har startat säger kulturplanerare Yvonne Törneroos.

Ett tänkbart samarbetsområde vore om de bägge teaterskolor som drivs av Teaterföreningen i Mariehamn respektive Teater Alandica kunde samsas om utrymmen. Ett annat möjligt samarbete kunde handla om dräkter och rekvisita säger Yvonne Törneroos. Kulturdelegationen ställer inga krav på samarbete betonar hon men vill understryka nyttan av det.

Ett seminarium för att samla alla aktörer inom amatörteatern på Åland kan bli aktuellt i framtiden säger Yvonne Törneroos också.

Fler Kulturnyheter

Nyförvärv till Önningebymuséet

En oljemålning av Joel Pettersson målad i Föglö Vargskär och ett verk av Edvard Westman har fogats till Önningebymuseets samling genom vänföreningens försorg.

Kvinnor flitiga bibliotekskunder

71 procent av kommunalbibliotekens utlån under fjolåret gjordes av kvinnor. Det visar färsk statistik från Ålands statistik och utredningsbyrå (Åsub).

Bokutgivningen sjönk 2016

Bokproduktionen på Åland var under fjolåret den lägsta på hela 2000-talet. Det visar statistik från Ålands statistik- och utredningsbyrå (Åsub).

Ida Kronholm fick hedersomnämnande

När Svenska folkskolans vänner i dag tillkännager vinnarna i årets litteraturtävling för unga under 30 år, Arvid Mörnetävlingen, återfinns en ålänning bland de uppmärksammade.

Kulturpengar till ålänningar

Flera ålänningar finns med bland de 214 aktörer och projekt som beviljats stipendier av föreningen Konstsamfundet den här våren.

Kalevaland firar Finlands 100-års jubileum

I går hölls pressvisningen för Eckerö Post- och Tullhus nya sommarutställning Kalevaland.

Carlstedt nominerad till musikpris

Mezzosopranen Jenny Carlstedt har blivit nominerad till Nordiska rådets litteraturpris.

Katrina uppmärksammas i riket

Sally Salminens roman Katrina har valts till årets bok för 1936 i den serie litteraturprogram som finska rundradion och televisionen gör med anledning av Finlands 100 års jubileum. I serien uppmärksammas en bok från varje år mellan 1917 och 2017.

Bidragsregn över åländska kulturföreningar

Kulturföreningen Katrina får 20.000 euro i bidrag från svenska kulturfonden för sitt operaprojekt Figaro 1917. Dessutom tilldelas föreningen 9.000 euro för Katrina kammarmusik.