• Sound of Music var Teater Alandicas senaste storsatsning. Foto: Eva Nyberg.
Publicerad: onsdag, 3 maj, 2017 - 06:35, uppdaterad: onsdag, 3 maj, 2017 - 07:52

Teaterföreningar kunde samarbeta

Antalet föreningar som konkurrerar om kulturdelegationens medel för teaterverksamhet blir bara fler – men mängden fördelningsbara pengar ökar knappast. Ett samarbete föreningarna emellan vore därför önskvärt.

 Det tycker kulturdelegationen som senaste vecka hade kallat de tre äldsta teaterföreningarna till ett gemensamt möte: teaterföreningen i Mariehamn, Teaterföreningen Alandica och Kappsäcksteatern. Numera finns också teaterföreningen Max som Rasmus Basilier har startat säger kulturplanerare Yvonne Törneroos.

Ett tänkbart samarbetsområde vore om de bägge teaterskolor som drivs av Teaterföreningen i Mariehamn respektive Teater Alandica kunde samsas om utrymmen. Ett annat möjligt samarbete kunde handla om dräkter och rekvisita säger Yvonne Törneroos. Kulturdelegationen ställer inga krav på samarbete betonar hon men vill understryka nyttan av det.

Ett seminarium för att samla alla aktörer inom amatörteatern på Åland kan bli aktuellt i framtiden säger Yvonne Törneroos också.

Fler Kultur

Stort intresse för lagtingskonst

Intresset var stort och uppslutningen god då lagtingsdirektör Susanne Eriksson tillsammans med Ålands konstmuseums intendent Susanne Procopé Ilmonen idag guidade runt bland konsten i det nyrenoverade lagtingshuset.

Erlandsson nominerad till Runebergpris

Karin Erlandsson har blivit nominerad till barnlitteraturpriset Runeberg junior 2018.

Bidrag för "Karelen"-föreställning

”Karelen, Karelen!” Kören Flera Rösters konsertberättelse, som hade premiär på Alandica i september, stöds med totalt 10.000 euro av landskapsregeringen för ytterligare en föreställning.

Dreijer stöder kyrkoforskning

Stig Dreijer donerar 300.000 euro till Åbo Akademi för ett forskningsprojekt om murbruksdatering.

Frihet tema för litteraturdagar

Frihet och andra farligheter – så lyder rubriken för 2018 års upplaga av Mariehamns litteraturdagar som begås mellan den 15 och 19 mars nästa år

Kulturstiftelsen delar ut 65.700 euro

Ålands kulturstiftelse delar ut 65.700 euro i stipendier i år. 36 ansökningar kom in och den 10 oktober beslöt styrelsen om årets utdelning. Det berättar stiftelsens preses Lars Ingmar Johansson i ett pressmeddelande.

Poetry slam avgjordes

Ann-Britt Eriksson vann den sjuttonde upplagan av Poetry slam som avgjordes på Stallhagen på fredagskvällen.

Kulturdelegationen på inspirationsresor

Kulturdelegationen åker på studiebesök till Umeå, troligen i början av november.

Nordisk film på muséet

Föreningen Norden visar i höst en serie nordiska filmer. Vid det första tillfället, på lördag, visas den svenska komedin ”Flykten till framtiden” i regi av Ulf Malmros och Jaana Fomin