• Sound of Music var Teater Alandicas senaste storsatsning. Foto: Eva Nyberg.
Publicerad: onsdag, 3 maj, 2017 - 06:35, uppdaterad: onsdag, 3 maj, 2017 - 07:52

Teaterföreningar kunde samarbeta

Antalet föreningar som konkurrerar om kulturdelegationens medel för teaterverksamhet blir bara fler – men mängden fördelningsbara pengar ökar knappast. Ett samarbete föreningarna emellan vore därför önskvärt.

 Det tycker kulturdelegationen som senaste vecka hade kallat de tre äldsta teaterföreningarna till ett gemensamt möte: teaterföreningen i Mariehamn, Teaterföreningen Alandica och Kappsäcksteatern. Numera finns också teaterföreningen Max som Rasmus Basilier har startat säger kulturplanerare Yvonne Törneroos.

Ett tänkbart samarbetsområde vore om de bägge teaterskolor som drivs av Teaterföreningen i Mariehamn respektive Teater Alandica kunde samsas om utrymmen. Ett annat möjligt samarbete kunde handla om dräkter och rekvisita säger Yvonne Törneroos. Kulturdelegationen ställer inga krav på samarbete betonar hon men vill understryka nyttan av det.

Ett seminarium för att samla alla aktörer inom amatörteatern på Åland kan bli aktuellt i framtiden säger Yvonne Törneroos också.

Fler Kulturnyheter

Öppen bokcirkel avslutar läsprojekt

Under rubriken Mariehamn läser har stadsbiblioteket lanserat Ålandsbördiga författaren Liselott Willéns roman Jakthistorier genom författarbesök, stadsvandringar och en bokcirkel som avslutar satsningen i morgon, tisdag.

Figaro i Västerås

I helgen gavs Figaro i Mariehamn 1917, kulturföreningen Katrinas tolkning av Mozarts kända opera i konsertant version i Västerås, hemort för den orkester som ackompanjerade också operaföreställningarna i Alandica.

Talmannen byter scen

Lagtingets talman, Johan Ehn, är en av skådespelarna i Teaterföreningen i Mariehamns uppsättningar i höst.

Projektkören satsar på Elvis

Ålands projektkör satsar på en produktion på temat Elvis.

Fullbelagd hantverkslinje på folkis

Lina Nyberg-Heiniö intervjuas av Eva Nyberg
Ovanligt många, 14 stycken, ansökte om studieplats till hantverksutbildningen på Ålands folkhögskola i våras så nu är alla åtta studieplatser besatta.

Många såg Kalevaland

16.508 personer besökte sommarutställningen KALEVALAND & SQIN på Eckerö post och tullhus i år. Det berättar verksamhetsledaren Mervi Appel i ett pressmeddelande.

Nya riktlinjer för landskapets gästbostäder

Kan ytterligare en gästbostad inrättas i Eckerö post- och tullhus och vilka skulle de ekonomiska konsekvenserna bli? Det är en av de frågor som kulturdelegationen gett landskapets arbetsgrupp för gästbostäder i uppdrag att utreda.

Författaren Karin Bojs besöker Åland

Den Augustprisbelönade författaren och vetenskapsjournalisten Karin Bojs kommer till Mariehamn den sjätte september och föreläser på Medis.

Kulturen står sig i budgeten 2018

De kulturanslag som finns upptagna i landskapets budgetförslag för 2018 motsvarar årets nivå, minus årets extra pengar för firandet av Finlands 100 års jubileum. Det säger kulturdelegationens sekreterare Yvonne Törneroos efter att delegationen omfattat budgetförslaget.