Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 7 juni, 2017 - 12:42
  • Juhani Kangashaka är mannen bakom maskinen. Foto: Felix Quarnström
  • Metallarmar drivna av solenoider styr trumpinnarna med mikrosekundsprecision. Foto: Felix Quarnström
  • Grodan Kermit slår på en trumma som Kangashaka byggt själv av en gammal vintunna. Foto: Felix Quarnström
  • Att se maskinen, som låter som en marschorkester, framföra en polka, är lätt surrealistiskt. Foto: Felix Quarnström

Kangashaka och hans trummisrobot

Juhani Kangashaka säger att han alltid haft ett intresse för musik, och att han försökt lära sig spela själv, men inte lyckats.
Kanske delvis därför har han byggt en robot som spelar trummor och styrs genom digitala signaler via dator. För datorer och teknik, det kan han.

Att se roboten spela upp en polka a la James Last är en smått surrealistisk upplevelse. Lampor blinkar i takt med trumslagen, som utförs av metallarmar. I taket hänger ett gammalt toalettlock av trä som klapprar. Armarna rör sig med mikrosekunders precision med hjälp av solenoider, som i sin tur får sin input via MIDI-boxar, kort inköpta från USA, Storbrittanien och Frankrike. På en av trummorna, byggd av en gammal vintunna, sitter en docka av Grodan Kermit med armarna fastsatta vid trumpinnar, som maskinens ansikte utåt.
- Det började som en plojjgrej, men den har fått hänga med, säger Kangashaka.
Trumroboten har varit ett hobbyprojekt för honom, och han har en dröm om att en gång kunna sätta ihop en hel orkester av självspelande skrotinstrument på en släpvagn och köra omkring med den.
- Jag skulle vilja bygga ett gäng instrument helt av skrot. Bland annat har jag haft planer på att bygga en sorts orgel som skulle blåsa in luft i halsarna på ölflaskor. En ölorgel helt enkelt. Det kan låta lite som en panflöjt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »