Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 16 november, 2017 - 14:28Uppdaterad: torsdag, 16 november, 2017 - 16:52
  • Åland Post kallar till samarbetsförhandlingar. Arkivfoto: Owe Sjöblom.
  • Elena Lundqvist är fackklubbens ordförande på Åland Post. Foto: Ann-Christine Karlsson.

20-30 personer kan sägas upp

I värsta fall kan 20-30 personer på Åland Post beröras av uppsägningar.

Det skriver bolaget i ett pressmeddelande där man berättar att man i dag kallat till samarbetsförhandling med start den 22 november.

- Orsaken till samarbetsförhandlingen är att flera internationella e-handelskunder befaras flytta från Åland Post vid årsskiftet, skrivs i pressmeddelandet.

Bakgrunden är att mervärdesbeskattningen vid import överförs från Tullen till Skatteförvaltningen den 1 januari och då måste samtliga e-handelsföretag som anlitar postens tjänster på Åland vara införda i registret över mervärdesskatteskyldiga i Finland. Flera internationella e-handelskunder har aviserat att de inte har för avsikt att momsregistrera sig i Finland, skriver Åland post.

- Om alla berörda kunder väljer att flytta från Åland Post tappar bolaget cirka fem miljoner euro i årsomsättning och en väsentlig del av resultatet, skriver personalchefen Johan Haglöf i meddelandet.

Samarbetsförhandlingarna genomförs inom affärsområdet Pack och distribution och stabsfunktionerna, vilket leder till att totalt cirka 70 personer berörs. Enligt en preliminär uppskattning 20–30 personer komma att sägas upp och 1-10 överföras till anställning på deltid. Förhandlingarna pågår i minst sex veckor.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »