Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 18 augusti, 2017 - 12:55
  • Det är möjligt att lagstifta om tvingande kommunalt samarbete när det gäller räddningsväsendet. Arkivfoto.

ÅD ger tumme ner för ny räddningslag

Det är möjligt att lagstifta om tvingande kommunalt samarbete när det gäller räddningsväsendet, men den lag som lagtinget antagit strider mot grundlagen och innebär ett överskridande av behörigheten.

Det konstaterar Ålandsdelegationen i sitt utlåtande över landskapslagen om en gemensam kommunal räddningsmyndighet som antogs i maj. Ålandsdelegationens invändningar berör den omständigheten att Mariehamns stad anges i lagen som den kommun som skall sköta den kommunala räddningsmyndigheten om inte kommunerna kommer överens om något annat upplägg.

Det ger Mariehamn en bättre förhandlingsposition gentemot övriga kommuner, menar Ålandsdelegationen. En annan punkt som delegationen slår ner på är att landskapsregeringen ges en vid rätt att bestämma om den nya räddningsmyndighetens organisering. Dessa bestämmelser borde istället finnas i lagen.

Ålandsdelegationen tog sitt utlåtande den 20 juli med landshövding Peter Lindbäck som ordförande. Högsta domstolen skall nu syna lagen innan den går till republikens president för stadfästelse eller förkastande.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »