Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 15 november, 2017 - 13:49Uppdaterad: onsdag, 15 november, 2017 - 13:53

Åland utanför nytt stödsystem

Trots att stöd för produktion av el från förnybara energikällor är åländsk behörighet borde landskapet inkluderas i statens nya stödsystem. Det anser riksdagsledamot Mats Löfström.

Ett lagförslag om det nya stödsystemet diskuterades i riksdagen i går. Enligt förslaget kan Åland inte få stöd eftersom den typen av stöd hör till Ålands behörighet.

Mats Löfström skriver i ett pressmeddelande att det enligt självstyrelselagen är åländsk behörighet men att det inte finns några juridiska hinder för att projekt på Åland kunde få stöd om den politiska viljan finns. Han anser att Åland borde inkluderas i stystemet dels för att landskapet ska användas som testområde för smarta energilösningar och dels för att Åland har de bästa vindförhållanden i landet.

Lagförslaget ska nu behandlas i utskott och Mats Löfström tror det blir svårt att få igenom någon förändring, men lovar försöka.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »