Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 april, 2017 - 11:22

Åland vill diskutera parlamentsplats

Frågan om en åländsk plats i Europaparlamentet lyfts igen av landskapsregeringen. I en skrivelse till statsrådet föreslås ett möte omgående för att diskutera frågan mot bakgrund av att Storbritannien lämnar EU.

Landskapsregeringen betonar vikten av att Finland i sina positioner stödjer en omfördelning av alla, eller en del av, Storbritanniens 73 platser samt att Finland, om man tilldelas en eller flera platser, överlåter en till Åland.

I skrivelsen lyfts de principbeslut om en åländsk parlamentsplats som statsrådet tidigare fattat. Från rikshåll har man då främst betonat att frågan om Ålands särställning ska tas upp på europeisk nivå. Från åländsk sida föreslogs år 2006 att landskapet skulle bli en egen valkrets i valet till Europaparlamentet, ett förslag som förkastades av riksdagen 2007.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »