• Kompostkärl. Foto: Malin Lundberg.
  • Näringsminister Camilla Gunell lovar att Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson ska få de 200.000 euro som han sökt i investeringsstöd för trumkomposten. Foto: Totte Vesterlund.
Näringsminister Camilla Gunell intervjuas av Malin Lundberg
Publicerad: fredag, 19 maj, 2017 - 15:31, uppdaterad: fredag, 19 maj, 2017 - 17:01

Ålandskomposten får grönt ljus för trumkompost

I dag gav landskapsregeringen grönt ljus för Ålandskompostens planer på att bygga ut anläggningen i Sund med en så kallad trumkompost.

Senast den sista december i år vill man att den nya anläggningen ska tas i bruk, alltså förlängs tidsfristen som egentligen skulle ha gått ut den sista maj.

- Jag hoppas att det här kan vara startskottet för hans utbyggnad och för att få en anläggning som bättre kan ta hand om materialet och verka mer långsiktigt, säger näringsminister Camilla Gunell, socialdemokrat.

Gunell lovar också att Ålandskompostens ägare Bengt Karlsson ska få de 200.000 euro som han sökt i investeringsstöd för trumkomposten. Pengarna kommer att finnas med i nästa tilläggsbudget.

Ålandskomposten har nyligen också lämnat in en ansökan om stöd på 1,36 miljoner euro för att anlägga en biogasanläggning.

Den ansökan har landskapsregeringen inte behandlat ännu och Camilla Gunell säger att Orkla fortfarande har första tjing om de kommer fram till att de vill ha en biogasanläggning vid chipsfabriken i Haraldsby.

Fler Nyheter

Veterinär varnar för oseriös hästtandläkare

Annett Pfeifer, veterinär på ÅMHM, varnar för oseriösa så kallade hästtandläkare. Hon har nyligen blivit kallad till en hästägare vars häst har fått tänder avbrutna av hästtandläkaren.

Nordisk modell för hela världen

Nu inleder de fem nordiska länderna marknadsföringen av projektet ”Nordiska lösningar på globala utmaningar”.

Nordlund tar över fredsinstitutet

Lagtingsledamoten Roger Nordlund, centern, blir ny ordförande för Ålands Fredsinstitut.

Kökarbutiken kanske öppnar

Kökarbutiken öppnar igen på onsdag eller torsdag.

Trygve Eriksson efterträder Sture Carlsson

Sture Carlsson lämnar förvaltningsrådet för Ålands ömsesidiga försäkringsbolag, Ömsen. På bolagsstämman i går avtackades Carlsson som suttit i förvaltningsrådet i 32 år, de senaste tolv åren som ordförande.

Nytt grepp för att locka ekoodlare

Gunilla Mattsson berättar i en intervju som Kjell Brändström gjort hur Odlarringen ska locka fler att börja odla ekologiskt:
Odlarringen testar ett nytt grepp för att locka fler odlare att bli ekologiska.

Grovt rattfylleri i Sund

En person misstänks för grovt rattfylleri efter att ha kört i diket i Sund.

Kvinnor dominerar lärarkåren

Två tredjedelar av den åländska lärarkåren består av kvinnor, men på gymnasie- och högskolenivå är det ändå männen som utgör 51 respektive 68 procent.

Vårdö och Hammarland vill folkomrösta

Kommunfullmäktige i Vårdö och Hammarland har gett sina kommunstyrelser i uppdrag att bereda framtida rådgivande folkomröstningar om kommunstrukturreformen.