Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 20 mars, 2017 - 05:47Uppdaterad: måndag, 20 mars, 2017 - 07:51
  • Christer Folkesson från MHF förevisade alkobommar på Ålandsmässan. Foto: Emma Lindvall.

Alkobommar möjliga på Åland

Alkobommar vid hamnarna kan vara på väg till Åland inom ett par år. I Sverige planerar man att redan nästa år inrätta automatiska nykterhetskontroller och Åland kan komma att göra liknande.

 Det handlar alltså om smidiga bommar med blåskontroller där en bil kan släppas igenom var tredje sekund. Christer Folkesson som jobbar på trafiksäkerhetsorganisationen MHF menar att det är fyra gånger så vanligt med rattfyllerikörningar från båtar än på land. Därför är det viktigt att ha dessa kontroller just i hamnarna. Han menar också att dessa kontroller är en vinst för samhället, eftersom att olyckor som medför invalidisering är extremt kostsamma i jämförelse med byggandet av alkobommar. Dessutom kan säkerhetstjänsten fokusera på annat än att stå vakt.

- Det frigör polisiära och tullresurser som inte behöver vara närvarande vid kontrollerna utan finns i området. Vid ett larm kommer de dit och tar hand om personen som har blåst. Så det här sparar både liv och resurser för myndigheterna.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »