Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 5 augusti, 2015 - 15:11Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 08:37

Antalet lagtingskandidater kan begränsas

En arbetsgrupp tillsatt av landskapsregeringen undersöker möjligheten att minska antalet kandidater som varje parti får ställa upp med till lagtinget. Gruppen leds av Casper Wrede som säger att anledningen är att politikerna gett gruppen i uppdrag att titta på hur man kan öka jämställdheten på kandidatlistorna.

Enligt Casper Wrede skulle en minskning av antalet kandidater kunna göra att fler kvinnor ställer upp då de kandidater som övertalas att ställa upp för att fylla ut listorna i de flesta fall är män.

Idag får varje parti ställa upp med upp till 90 kandidater, vilket är en kvarleva från det tidigare systemet med valförbund. Gruppen har inte kommit med något förslag på en ny begränsning, men Casper Wrede nämner 30 och 45 som möjliga antal. Eventuella ändringar som föreslås av arbetsgruppen kommer att träda i kraft till lagtings- och kommunalvalen 2019.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »