Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 april, 2017 - 10:41Uppdaterad: torsdag, 27 april, 2017 - 15:44

Återkallade käromål om ersättning i fornminnestvist

Det blev ingen rättstvist i tingsrätten i dag mellan en markägare och landskapsregeringen om två fredade fornlämningar i Skeppsvik, Eckerö, där markägaren fått avslag på att rubba fornlämningarna.

Markägarens ombud Marcus Måtar beslutade att återkalla käromålet eftersom det fanns en risk att ärendet skulle bli preskriberat då landskapet hävdade att talan var för sent väckt.

- Den risken ville vi inte ta, utan vi lämnar helt enkelt in en ny ansökan om rubbning av fornlämning, säger Marcus Måtar.

Markägaren i Eckerö hade begärt 85.000 euro i ersättning efter beslutet att han inte får rubba fornlämningar på sin tomt. Landskapet hävdar att fornlämningarna är helt unika eftersom de är de enda befintliga resterna på Åland efter ett saltsjuderi från 1600-talet.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »