Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 18 december, 2014 - 11:51Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:53

Avbytarverksamheten upphör

Vid årsskiftet, alltså om två veckor, upphör landskapets avbytarsystem och det blir upp till lantbrukarna själva att anställa sina avbytare. Redan i dag är det många gårdar som själva har folk anställda men knappt 20 av de totalt 85 gårdar som enligt det nya systemet är berättigade till stöd för avbytare har anlitat landskapets avbytarverksamhet. Det är dessa gårdar, liksom inte minst de tidigare landskapsanställda avbytarna som nu blir egna företagare, som nu står inför en stor omställning. På många håll upplevs situationen som rätt skakig.

   Även om det fortfarande finns frågetecken som behöver rätas ut har ingen kontaktat jordbruksbyrån med frågor, säger ledande avbytare Annette Loumann.

   Hon tror att lantbrukarna själva jobbar en hel del för att få avbytarverksamheten att fungera även i framtiden. Trots allt är det en verksamhet som ska fungera två gånger om dagen 365 dagar i året.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »