• Åbo hovrätt har fällt en kvinna för falsk angivelse. Foto: Markus Koljonen, wikimedia commons.
Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2017 - 17:57

Berättelse om våldtäkt ledde till fängelsedom

En 20-årig kvinna berättade i polisförhör att hon blivit inlåst, våldtagen och misshandlad av en man på en efterfest i Mariehamn i januari 2015. Mannen anmälde kvinnan för falsk angivelse och nu har Åbo hovrätt dömt kvinnan till villkorligt fängelse i tre månader.

Redan i tingsrätten sade mannen att han och kvinnan visserligen hade haft sex, men att båda ställt upp frivilligt. Men tingsrätten ansåg att man inte kunde utesluta att uppgifterna som kvinnan gett varit sanningsenliga, så åtalet mot henne förkastades i domen som gavs i september i fjol. Både åklagaren Ina Johansson och mannen överklagade till hovrätten, och den har nu fällt kvinnan. Hovrätten hörde bland annat sju personer som befunnit sig på efterfesten och som berättat att samlaget skett på frivillig basis. Hovrätten har också tagit del av en film som stöder vittnesberättelserna.

Kvinnan döms förutom till fängelsestraffet också till att betala olika ersättningar, varav de största är 5000 euro till mannen för lidande som orsakats av en kränkning och drygt 10.000 euro för hans rättegångskostnader i tingsrätten och hovrätten.

Fler Nyheter

Omfattande knarkrättegång inleddes

I dag inleddes en omfattande rättegång i Ålands tingsrätt där flera personer är åtalade för grovt narkotikabrott. Enligt åklagare Ina Johansson har narkotikahandeln bedrivits i organiserad form med tydliga hierarkier där de åtalade haft specifika uppgifter.

Kraftnät Åland köper fastighet

Kraftnät Åland har köpt en fastighet i Dalkarby och dit kommer bolaget att flytta efter att lokalerna renoverats.

Samråd hålls om Telegrafpassagen

Stadsutvecklingsnämnden ställde sig positiv till Eriksson Capitals nya byggplaner i centrum. Nu ordnas ett samråd den 14 november klockan 18.00, och då får allmänheten komma och ta del av diskussionerna.

Förbättrat resultat för ÅAB

Ålandsbanken förbättrade sitt rörelseresultat under årets tredje kvartal. Rörelseresultatet för juli-september uppgick till 7,2 miljoner euro och det var en miljon bättre än rörelseresultatet för samma period förra året.

Svavelutsläpp från sjöfarten har minskat

De skärpta reglerna gällande svavelhalterna i marina bränslen för fartyg i Nordsjön och Östersjön har gett positiva effekter. Det skriver Sveriges radio som tagit del av mätningar som gjorts på Chalmers tekniska högskola.

Sea Diamond ska bärgas

Nu ska m/s Sea Diamond, tidigare Birka Princess, bärgas.

36-åring dömd för sexuellt utnyttjande

35 dagsböter på totalt 735 euro blev straffet för en man som dömts för sexuellt utnyttjande av en kvinna.

Eckerö förlänger hallavtal

Eckerö förlänger kommunens avtal med Eckeröhallen Ab.

Polisen utreder kryssningsvåldtäkt

En anmälan om våldtäkt kom in till polisen i söndags.