Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 24 februari, 2017 - 13:36Uppdaterad: fredag, 24 februari, 2017 - 15:23
  • Tomas Lundberg, myndighetschef på Ams. Foto: Emma Lindvall

Brist på högutbildade

På Åland råder brist på högutbildad arbetskraft. Främst gäller det specialist- och expertjobb inom olika branscher som utbildning, vård, IT och ekonomi.

Det menar Ålands arbetsmarknads- och studieservicemyndighet, Ams, myndighetschef Tomas Lundberg. Höga kompetenskrav gör att utbudet på specialiserad kunskap är smalt samtidigt som många utbildade studerande inte återvänder till Åland och inflyttningen av andra är relativt liten. Yrkesutbildningarna på Åland täcker däremot behovet av den typen av arbetskraft ganska väl.

- Det finns en rapport från ÅSUB från 2013 som tittar på utbildnings- och arbetsmarknadsbehov fram till 2025. I den rapporten sägs att gymnasieutbildningen på Åland tillfredsställer efterfrågan på arbetskraft rätt bra, men det motsatta gäller högre nivå på högskolor och universitet. Där är vi helt beroende av att antigen ålänningar kommer tillbaka hem och eller av en inflyttning av arbetskraft, säger Tomas Lundberg.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »