Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 22 september, 2017 - 05:51Uppdaterad: fredag, 22 september, 2017 - 06:44
  • Cita Nylund är verksamhetsledare för Ålands demensförening. Arkivfoto

Brist på vårdplatser för demens

Det finns 60 vårdplatser på Åland för demenssjuka personer med behov av dygnetruntvård. Behovet av platser är mycket större säger verksamhetsledare Cita Nylund vid Ålands demensförening.

 Man beräknar att det finns över 200 personer på Åland som kräver dygnetruntvård. De som inte har plats vårdas hemma till största delen av anhöriga med hjälp av kommunal service. Både landskapet och vissa kommuner har uttalade mål att så många som möjligt ska vårdas hemma.

-Men jag tror att vi står inför ett vägval snart att bygga ett nytt Oasen eller Trobergshemmet för att fylla efterfrågan. Det är kö till boenden och det är personer som är i behov av en vårdplats men som inte får det för att det helt enkelt är fullt, säger Cita Nylund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »