• Hur försämrar de statliga strukturreformerna svenska språkets ställning och autonomins möjlighet att fungera? Det är en av frågorna som centern tycker att en språkkommitté kunde analysera. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Publicerad: tisdag, 14 november, 2017 - 06:07

(C) vill ha språkpolitisk kommitté

Språkrådet bör kompletteras med en ny parlamentarisk språkkommitté med representanter för samtliga partier. Det vill centern i en budgetmotion i lagtinget.

Den nya språkkommitténs uppgift skulle bli att följa upp utfallet av det språkpolitiska programmet från år 2006, komma med förslag på rättsområden som Åland antingen bör överta eller vidta andra åtgärder för på grund av bristfällig service på svenska och analysera hur de statliga strukturreformerna ytterligare försämrar svenska språkets ställning och därmed underminerar den åländska autonomins möjligheter att fungera.

Fler Nyheter

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på Varubodens butik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.