• Läraren i Föglö skola, Maria Boström, talade för barnfamiljerna på Föglö vid tisdagskvällens debatt och vill absolut att kortrutten genomförs. Foto: Ulf Weman
  • Ålands Natur och miljös ordförande Simon Holmström vill att miljöfrågorna och inte ekonomin skall vara grunden när trafiksystemen görs om. Foto: Ulf Weman
Mika Nordberg, Maria Boström och Simon Holmström intervjuas av Ulf Weman
Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:19, uppdaterad: onsdag, 13 september, 2017 - 09:19

Delade åsikter i kortruttsdebatt

Sprängmassor med sten som skulle fylla hela Maxinge köpcenter och en sprängningsyta motsvarande elva fotbollsplaner. Att behållande nuvarande färjerutt till Föglö och spränga bort grynnorna i Ekholmssund utanför Degerby skulle också innebära stora miljöingrepp.

 Det menade infrastrukturminister Mika Nordberg, moderat, när kortrutten debatterades i Stadsbiblioteket i går kväll.

En skiljelinje i debatten var just att bygga bro till Gripö och ett nytt färjefäste där ut mot Föglöfjärden, eller att spränga i Ekholmssund och behålla nuvarande färjerutt till Föglö. Ordföranden i Ålands natur och miljö Simon Holmström tyckte att utredningarna om kortrutt har haft fel utgångspunkt som en ekonomisk fråga i första hand när det i stället borde ha varit hållbarheten i projekten som skulle haft förtur.

Läraren Maria Boström från Föglö, som också deltog i paneldebatten, är starkt för de nuvarande planerna på kortrutt, men är inte riktigt trygg med att de blir genomföra.

Fler Nyheter

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på S-markets matbutik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.