Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:19Uppdaterad: onsdag, 13 september, 2017 - 09:19
  • Läraren i Föglö skola, Maria Boström, talade för barnfamiljerna på Föglö vid tisdagskvällens debatt och vill absolut att kortrutten genomförs. Foto: Ulf Weman
  • Ålands Natur och miljös ordförande Simon Holmström vill att miljöfrågorna och inte ekonomin skall vara grunden när trafiksystemen görs om. Foto: Ulf Weman

Delade åsikter i kortruttsdebatt

Sprängmassor med sten som skulle fylla hela Maxinge köpcenter och en sprängningsyta motsvarande elva fotbollsplaner. Att behållande nuvarande färjerutt till Föglö och spränga bort grynnorna i Ekholmssund utanför Degerby skulle också innebära stora miljöingrepp.

 Det menade infrastrukturminister Mika Nordberg, moderat, när kortrutten debatterades i Stadsbiblioteket i går kväll.

En skiljelinje i debatten var just att bygga bro till Gripö och ett nytt färjefäste där ut mot Föglöfjärden, eller att spränga i Ekholmssund och behålla nuvarande färjerutt till Föglö. Ordföranden i Ålands natur och miljö Simon Holmström tyckte att utredningarna om kortrutt har haft fel utgångspunkt som en ekonomisk fråga i första hand när det i stället borde ha varit hållbarheten i projekten som skulle haft förtur.

Läraren Maria Boström från Föglö, som också deltog i paneldebatten, är starkt för de nuvarande planerna på kortrutt, men är inte riktigt trygg med att de blir genomföra.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »