• Läraren i Föglö skola, Maria Boström, talade för barnfamiljerna på Föglö vid tisdagskvällens debatt och vill absolut att kortrutten genomförs. Foto: Ulf Weman
  • Ålands Natur och miljös ordförande Simon Holmström vill att miljöfrågorna och inte ekonomin skall vara grunden när trafiksystemen görs om. Foto: Ulf Weman
Mika Nordberg, Maria Boström och Simon Holmström intervjuas av Ulf Weman
Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:19, uppdaterad: onsdag, 13 september, 2017 - 09:19

Delade åsikter i kortruttsdebatt

Sprängmassor med sten som skulle fylla hela Maxinge köpcenter och en sprängningsyta motsvarande elva fotbollsplaner. Att behållande nuvarande färjerutt till Föglö och spränga bort grynnorna i Ekholmssund utanför Degerby skulle också innebära stora miljöingrepp.

 Det menade infrastrukturminister Mika Nordberg, moderat, när kortrutten debatterades i Stadsbiblioteket i går kväll.

En skiljelinje i debatten var just att bygga bro till Gripö och ett nytt färjefäste där ut mot Föglöfjärden, eller att spränga i Ekholmssund och behålla nuvarande färjerutt till Föglö. Ordföranden i Ålands natur och miljö Simon Holmström tyckte att utredningarna om kortrutt har haft fel utgångspunkt som en ekonomisk fråga i första hand när det i stället borde ha varit hållbarheten i projekten som skulle haft förtur.

Läraren Maria Boström från Föglö, som också deltog i paneldebatten, är starkt för de nuvarande planerna på kortrutt, men är inte riktigt trygg med att de blir genomföra.

Fler Nyheter

Attacken kom från Ryssland och Ukraina

Ålcoms vd Daniel Dahlén intervjuas av Nina Smeds
I eftermiddags drabbades åländska hemsidor av en ny överbelastningsattack, så kallad DdoS-attack. Attacken medförde internetstörningar från kl 15 till 17.30 säger Ålcoms vd Daniel Dahlén. -Det här var explicit riktad mot åländska webhotell och deras kunder.

Även Löfström kritisk mot Lundberg

Även Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är kritisk mot att Nordiska Rådets president Britt Lundberg gick emot den finländska delegationen och röstade nej till att göra finskan, och isländskan, till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Nextjet har sökt nytt transporttillstånd

Flygbolaget Nextjet har fått ordning på sina finanser och har ansökt om permanent transporttillstånd. Det uppger Svenska Yle.

Ny attack ger internetstörningar

En ny överbelastningsattack, så kallad DDoS-attack, har medfört internetstörningar i dag.

”Lundberg sviker Finlands riksdag”

Kritiken mot Britt Lundberg från finländskt håll låter inte vänta på sig. Nordiska Rådets president sviker Finlands riksdag, skriver vice ordföranden i Finlands delegation i Nordiska Rådet, socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta.

NR-presidenten röstade emot finskan

Britt Lundberg intervjuas av Ulf Weman:
Nordiska Rådets president Britt Lundberg gick emot den finländska delegationen och röstade nej till att göra finskan, och isländskan, till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Insekter kan få säljas som livsmedel

Miljöskyddsinspektör Anders Tufvesson vid ÅMHM och matcoachen Harriet Strandvik om insekter som mat:
Jord- och skogsbruksministeriet vill att Finland ska tillåta att insekter ska få födas upp och säljas som livsmedel.

Carus fick nej på näringsrätt

Teknikföretaget Carus i Mariehamn får avslag på ansökan om permanent näringsrätt. Bara en av de fem styrelseledamöterna har åländsk hembygdsrätt och kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, vill inte ge ett undantag och ytterligare urvattna näringsrättsreglerna.

Hyfsad spannmålsskörd i år

Mikael Berglund och Börje Karlsson intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Årets spannmålsskörd verkar bli relativt bra trots en kall och sen sommar. Priserna har också hållits stabila utan större förändringar.