Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 22 juni, 2017 - 11:36Uppdaterad: torsdag, 22 juni, 2017 - 12:10
  • Naturvårdsintendent Maija Häggblom säger att flera av EU-listans nya invasiva arter finns på Åland. Arkivfoto: Amanda Andersson.

EU uppmärksammar invasiva arter

Nyligen kompletterades EU:s förteckning över invasiva främmande arter.

Det är sådana arter som människan med eller utan avsikt har spridit till områden som inte tillhör deras naturliga utbredningsområden. Dessa arter är ofta aggressiva till sitt spridningssätt och har konstaterats utgöra ett hot mot den biologiska mångfalden.

Naturvårdsintendenten Maija Häggblom berättar att en del av dessa 13 nya arter på förteckningen finns på Åland. Dessa är mårdhund, bisamråtta, jättebalsamin och jätteloka.

Även en viss kontroll av de invasiva främmande arterna och åtgärder mot dem görs.

- Mårdhunden försöker man ju stävja genom jakt. Det är ju egentligen ett av de stora gisslen för oss, i och med att den har brett ut sig så att vi inte kan ta bort alla, berättar Maija Häggblom.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »