Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 19 september, 2017 - 17:19Uppdaterad: tisdag, 19 september, 2017 - 17:21

Extern hjälp för it-utveckling

Landskapsregeringen har tecknat ett avtal med ett svenskt företag som ska samordna all offentlig it på Åland. Det gäller alltså it för hela den allmänna förvaltningen, Ålands högskola, Ålands Lyceum och Ålands hälso- och sjukvård samt övriga mindre myndigheter som Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet.

-Vi bygger vidare på det vi redan för 2-3 år sedan startade upp i och med Åda och nu tar vi in en extern konsult som ska se saker och ting ur ett annat perspektiv och se vilka möjligheter vi har att komma vidare, säger Ronny Lundström, förvaltningsansvarig it vid landskapsregeringen.

Oklar ansvarsfördelning

När det gäller it-säkerheten har Ålands Radio tidigare rapporterat att det är oklart vem som har högsta ansvaret för it-säkerheten här på Åland. IT-minister Tony Asumaa har sagt att trots att han är it-minister, inte har det på sitt bord. Kansliminister Nina Fellman menar att it-säkerheten är eftersatt, och att det egentligen inte heller är hon som har ansvar för it-säkerhetsfrågorna, utan att ansvaret är utspritt på respektive myndighet, alltså om ÅHS, Åland hälso- och sjukvård får problem med it-säkerheten är det hälso- och sjukvårdsbyrån som har ansvaret och så vidare.

Åda AB, offentliga Ålands it-bolag, erbjuder it-tjänster till offentliga organisationer, till exempel ligger landskapsregeringens hemsida hos Åda. Enligt Ronny Lundström kommer it-säkerhet och tydligare ansvarsfördelning av it-säkerheten vara områden som företaget ska titta på och senare under hösten komma med rekommendationer om.

-Det här ska täcka in hela it-perspektivet och säkerhetsfrågor är något som blir alltmer aktuella, det kommer man inte ifrån, säger Lundström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »