Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2017 - 15:35Uppdaterad: onsdag, 11 oktober, 2017 - 15:36
  • EU har fastställt nya fiskekvoter för Östersjön. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Färre laxar för Åland

Ålands kvot av lax minskar med 104 stycken till 1.969 nästa år. Det blir resultatet av EU:s nya fiskekvoter för Östersjön som manglades fram härom dagen.

Detta förutsatt att fördelningen mellan Finland och Åland följer årets. Nedskärningen låter inte mycket, men intresset för laxfiske under den månad det bedrivs, slutet på maj fram till midsommar, ökar. Det kan bli problem med övervakningen så att kvoten inte överskrids, menar fiskerikonsulent Tom Karlsson vid landskapets fiskeribyrå.

Det kan bli restriktioner för vem som får fiska lax nästa sommar redan på förhand. En riktigt kraftig nedskärning, minus 40 procent, blir det för strömmingsfisket i Bottenhavet. Den uppvägs till en del av en 20 procents ökning i Östersjön, söder om Åland. Minskningen är 1,4 miljoner kilo strömming till 12,9 miljoner kilo. Det är två fiskebolag registrerade på Åland, men med samma utomåländska ägare, som tar hand om den kvoten. Minskningen med åtta procent på torskkvoten kan hanteras, enligt Tom Karlsson. Det tiotal åländska småbåtar som fiskar torsk i Ålands hav berörs knappast.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »