• Kansliminister Nina Fellman (S) presenterade förslaget till kommunstruktur för media i dag. Foto: Rasmus Olin.
Nina Fellman säger att man tagit till sig av alla synpunkter och därför reviderat sitt förslag till ny kommunstruktur:
Publicerad: torsdag, 14 september, 2017 - 13:49, uppdaterad: torsdag, 14 september, 2017 - 14:30

Fellman motiverar fyra kommuner

- Den här modellen fanns med i våra diskussioner tidigare, men vårt första förslag var noga övervägt och då såg vi det som det bästa, det säger kansliminister Nina Fellman om dom eventuella konspirationstankar som funnits om att det är just fyra kommuner som landskapsregeringen hela tiden har siktat mot.

Att Mariehamn lämnas i det närmaste orört motiverar Fellman med att LR gör bedömningen att det inte finns mognad för att stan ska gå samman med någon ännu.
- Det finns för djupa konfliktytor mellan framför allt Mariehamn och Jomala för att det ska vara möjligt just nu, säger Fellman.
I det förra förslaget var skärgården indelad i två kommuner, men nu anser LR att dom ska vara en enda. LR anser att skärgården behöver bli en kommun så snabbt som möjligt och en förutsättning är att trafiken mellan öarna fungerar och det har infrastrukturavdelningen fått i uppdrag att lösa.

Fler Nyheter

Vill förbättra nordiskt studentutbyte

En samnordisk ansökningsportal för alla nordiska universitet och högskolor.

Skördefesten blev lyckad

Liz Mattsson och Henrik Sundberg intervjuas av Tomas Tornefjell
- Årets skördefest lockade ett stort antal besökare och vi är mycket nöjda. Det säger Skördefestens verksamhetsledare Liz Mattsson.

Medieskatt införs

Landskapsregeringen fattar i dag beslut om att införa en media-avgift av skattenatur. Så skriver man i ett pressmeddelande som skickades ut nyss.

Föreslår skola för barn med autism

Mathias Eriksson berättar att SÅHD föreslår att ett resurscentrum för elever med autism och psykiska störningar byggs:
Södra Ålands högstadiedistrikts förbundsstyrelse föreslår att man bygger ett resurscentrum för elever med autism och psykiska störningar.

Janssons kritik överraskade

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson är överraskad över den kritik som Ålandskommitténs vice ordförande Gunnar Jansson kom med i Ålands Radio förra veckan.

Nu öppnar terapibassängen igen

I dag öppnar ÅHS terapibassäng på paramedicinska mottagningen igen.

Få trafikbrott under intensiv helg

Trots en intensiv trafikhelg med anledning av Skördefesten har trafikbrotten varit få. En förare blåste 0,8 promille när polisen gjorde en alkoholkontroll på Tjudövägen i Finström på söndagen.

Nya utrymmen behövs för specialfritids

Förbundsdirektör Veronica Snellman och skoldirektör Mathias Eriksson intervjuas av Nina Smeds:
Södra Ålands högstadiedistrikt kan tänka sig att från och med 2019 ta över specialfritidsverksamheten som Ålands omsorgsförbund i dag har hand om, men det förutsätter att man bygger nya lokaler för verksamheten.

Kompassen ordnade Skördefestutflykt

Siv Ekström med flera intervjuas av Tomas Tornefjell:
Ett 60-tal nyinflyttade ålänningar var med under lördagens busstur till skördefesten, som arrangerades av informationskontoret Kompassen. Under den...