Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 27 oktober, 2016 - 12:30Uppdaterad: torsdag, 27 oktober, 2016 - 12:31
  • 2019 börjar nya läroplaner gälla. Då borde undervisningen i finska fokusera mer på det praktiska och mindre på det teoretiska, tycker Rainer Juslin och Anders Ekström. Foto: Ida Jansson.

Finskaundervisningen kan ses över

-Tyngdpunkten behöver flyttas från det teoretiska till det mer praktiska. Det säger Rainer Juslin, avdelningschef för kultur-och utbildningsavdelningen angående finskaundervisningen.

År 2019 träder en ny grundskollag i kraft och nya läroplaner börjar gälla.

- På Åland finns oftast inte ett naturligt förhållningssätt till finskan. I de lägre årskurserna kunde man fokusera mer på sång, lek och att på ett lättsamt sätt komma in i konversationsbiten.

Finskan är ett valbart ämne i den åländska skolan.

Engelskan viktigast

Enligt Anders Ekström, vd på Ålands Näringsliv, är i dag engelskan det viktigaste språket för näringslivet.

- Många pratar engelska med sina affärkontakter i Finland, ändå är det nödvändigt att någon i större företag kan finska.

Han tycker att fokus på finskaundervisningen borde ligga på att förstå språket och att våga prata det, trots att det inte låter perfekt.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »