• Nordic Trout Ab skulle gärna flytta ut sina fiskodlingar på öppet vatten om landskapsregeringen gav tillstånd. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.
Olof Karlsson intervjuas av Sara Lindroos:
Publicerad: torsdag, 14 september, 2017 - 14:42, uppdaterad: torsdag, 14 september, 2017 - 15:02

Fiskodlare bemöter stugägares kritik

- Man gör det väldigt lätt för sig genom att peka ut fiskodlingarna som den avgörande faktorn när vi vet att det finns övergödning även i kustområden där det inte finns några fiskodlingar. Det säger Olof Karlsson, vd på Nordic Trout Ab som tidigare hette Ålands Fiskförädling Ab, med anledning av den kritik som stugägarna Klas-Erik och Bo Sandberg riktade mot fiskodlingarna i Ålands radio i morse.

Stugägarna menar att övergödningen av stränderna och havsbotten vid deras stugor i Lemland beror på fiskodlingarnas verksamhet, och de önskar att fiskodlingarna skulle flytta ut på öppet hav i stället. Och Olof Karlsson säger att man gärna skulle flytta ut till havs.
- Men enligt de uppgifter vi fått är det inte möjligt med dagens lagstiftning. Så fort den kommer på plats är vi beredda att flytta ut hur långt som helst, säger han.
Vi har sökt miljöminister Camilla Gunell men ännu inte fått någon kommentar från henne.

Fler Nyheter

Vill förbättra nordiskt studentutbyte

En samnordisk ansökningsportal för alla nordiska universitet och högskolor.

Skördefesten blev lyckad

Liz Mattsson och Henrik Sundberg intervjuas av Tomas Tornefjell
- Årets skördefest lockade ett stort antal besökare och vi är mycket nöjda. Det säger Skördefestens verksamhetsledare Liz Mattsson.

Medieskatt införs

Landskapsregeringen fattar i dag beslut om att införa en media-avgift av skattenatur. Så skriver man i ett pressmeddelande som skickades ut nyss.

Föreslår skola för barn med autism

Mathias Eriksson berättar att SÅHD föreslår att ett resurscentrum för elever med autism och psykiska störningar byggs:
Södra Ålands högstadiedistrikts förbundsstyrelse föreslår att man bygger ett resurscentrum för elever med autism och psykiska störningar.

Janssons kritik överraskade

Landskapets förvaltnings- och utvecklingschef Dan E Eriksson är överraskad över den kritik som Ålandskommitténs vice ordförande Gunnar Jansson kom med i Ålands Radio förra veckan.

Nu öppnar terapibassängen igen

I dag öppnar ÅHS terapibassäng på paramedicinska mottagningen igen.

Få trafikbrott under intensiv helg

Trots en intensiv trafikhelg med anledning av Skördefesten har trafikbrotten varit få. En förare blåste 0,8 promille när polisen gjorde en alkoholkontroll på Tjudövägen i Finström på söndagen.

Nya utrymmen behövs för specialfritids

Förbundsdirektör Veronica Snellman och skoldirektör Mathias Eriksson intervjuas av Nina Smeds:
Södra Ålands högstadiedistrikt kan tänka sig att från och med 2019 ta över specialfritidsverksamheten som Ålands omsorgsförbund i dag har hand om, men det förutsätter att man bygger nya lokaler för verksamheten.

Kompassen ordnade Skördefestutflykt

Siv Ekström med flera intervjuas av Tomas Tornefjell:
Ett 60-tal nyinflyttade ålänningar var med under lördagens busstur till skördefesten, som arrangerades av informationskontoret Kompassen. Under den...