Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 augusti, 2017 - 15:41Uppdaterad: tisdag, 22 augusti, 2017 - 17:16
  • Utbildningsminister Tony Asumaa diskuterade i mars antagningskriterier med sin kollega Helene Hellmark-Knutsson.

Fler antagna trots nya betygskrav

De nya betygskraven i Sverige har inte gjort det svårare för åländska studenter att bli antagna till utbildningar på svenska högskolor eller universitet. Det menar utredare Erica Finnerman vid Universitets- och högskolerådet, UHR. Enligt Finnerman syns det inga större skillnader i sökande- och antagningsstatistiken mellan år 2016 och år 2017.

I år var det 729 ålänningar som sökte universitetsutbildning i Sverige. Förra året låg den siffran på 742. I urval ett var det sedan 84 procent (619 stycken) som blev antagna till utbildningar i Sverige i fjol, jämfört med 85 procent (624 stycken) som blev antagna i år.

De nya betygskraven har gjort det svårare för sökande från övriga Finland att bli antagna till universitet och högskolor i Sverige, och även för de som söker till utbildningar som det är tuffare att komma in på som exempelvis läkarlinjen. Men enligt Erica Finnerman har inte heller antalet sökande och antagna från Åland till läkarlinjen i Sverige, ändrats nämnvärt i år jämfört med förra året.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »