Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 27 januari, 2015 - 13:07Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:03

Fler morötter för kommunalt samarbete

Risken ökar att kommunerna inte längre har råd med investeringar. Det är en slutsats som utvärderingen av det så kallade landskapsandelssystemet kommit fram till. I dag presenterades utvärderingen, gjord av Robert Lönnqvist.

Landskapsandelarna är landskapets bidrag till kommunerna för lagstadgad service, där grundskolorna och den sociala servicen är de stora bitarna. Utvärderingen visar också att samarbetsstödet används lite av kommunerna. Nu skall en parlamentarisk kommitté tillsättas för att förändra systemet, men något tvång för att öka samarbetet mellan kommunerna vill inte finansminister Roger Nordlund, centern, se.

- Jag hoppas vi kan finna morötter för ett ökat samarbete, för vi har stora utmaningar framför oss så att befolkningen får den service de har rätt att kräva, säger Roger Nordlund.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »