Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 11 maj, 2017 - 11:43Uppdaterad: torsdag, 11 maj, 2017 - 14:39
  • Kansliminister Nina Fellman tycker folkomröstningar är problematiska. Foto: Jessica Shanthi Säll.

"Folkomröstning svårhanterligt verktyg"

Problemet med kommunala folkomröstningar är att de inte ser till vad som är det bästa för Åland som helhet. Det anser kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat.

Oppositionspartierna vill att invånarna i varje kommun ska få rösta om kommunsammanslagningar och i går presenterade de en mall med tre ja- och nej-frågor som kunde ställas till invånarna.

- De har valt en ganska krånglig tredelad fråga. Det är ganska svårt att bedöma vad det är för svar man får och vem som ska hantera svaren, tycker Nina Fellman.

Tidigare diskuterade även landskapsregeringen möjligheten att ordna en folkomröstning, i vilken invånarna skulle rösta ja eller nej till en föreslagen kommunstruktursmodell.

Oppositionen kritiserar att landskapsregeringen skrotat tanken, men ministern menar att det hade blivit svårt att hantera resultatet även från en sådan omröstning.

- Med en folkomröstning för hela landskapet skulle Mariehamn ha dominerat väldigt mycket eftersom hälften av befolkningen bor där, säger hon.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »