Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 5 december, 2017 - 11:47
  • Landskapsregeringen föreslår att Åland ska anta rikets avfallslagstiftning. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Föreslår rikets avfallslag för Åland

Åland måste anpassa sin avfallslagstiftning till riket och Europeiska unionens bestämmelser.

Det anser landskapsregeringen, och överger därför den åländska lagstiftningen och föreslår att lagtinget antar rikets lagstiftning med vissa avvikelser som en så kallad blankettlag. Den här ändringen ingår i ett lagförslag om cirkulär ekonomi som nu har lämnats till lagtinget. EU ser Finland och Åland som en enhet i producentansvarsfrågor, trots att landet har två parlament med egen lagstiftning i de här frågorna. Landskapet bör med riket söka samordnade lösningar i en större helhet för att gynna hållbara konsumtions- och produktionsmönster, skriver landskapsregeringen. I sammanhanget föreslås också en ändring i vägtrafiklagen så att rikets bestämmelser om flyttning av fordon blir tillämpliga också här. Det underlättar för väghållare och polisen att flytta fordon som hindrar trafiken eller utgör en miljöfara.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »