Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 10 november, 2017 - 16:17

Fornlämning kan rubbas efter undersökning

Det krävs en arkeologisk undersökning av lämningar efter kalkutvinning på en fastighet i Jomala, Önningeby, innan tillstånd kan ges att rubba fornlämningen.

Markägaren har planer på att röja det aktuella skogsområdet till åkermark och vill veta om det handlar om en fast fornlämning och om tillstånd i så fall kan beviljas för att rubba den.

Landskapsregeringen konstaterar att det handlar om cirka 300 nyupptäckta utvinningsgropar och att de, enligt museiverket, klassas som fasta fornlämningar. Museiverket anser att de måste dokumenteras innan de utsätts för ingrepp eftersom det inte är möjligt att bevara dem om markanvändingen förändras.

Landskapsregeringen har därför beslutat genomföra en arkeologisk undersökning för vilken markägaren förväntas delta genom att bekosta maskinell grävning. Då undersökningen gjorts kan slutligt tillstånd om rubbande ges.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »