Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 3 november, 2017 - 11:11

Första skördeskadan på flera år

En anmälan om skördeskada har lämnats in till landskapsregeringen i höst. Det är den första anmälan man fått på flera år, berättar växtskyddsinspektör Annika Hollsten.

Tidigare kunde odlare söka ersättning för skördeskador, och då var det vanligt att man gjorde det. För några år sedan togs skördeskadeersättningen bort och istället kan odlarna söka ett räntestödslån, och i samband med att man övergick till det systemet minskade antalet ansökningar.

- Nu är det jättesällan vi får någon ansökan överhuvudtaget, säger Hollsten.
Det är nu en grönsaksodlare som anmält att skörden blivit dålig och ruttnat på grund av för mycket regn. Landskapsregeringen ska behandla ansökan och besluta hur stort räntestödslån odlaren eventuellt kan beviljas, som tillägg till självrisken på 30 procent som denne måste betala själv.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »