Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 24 maj, 2016 - 19:42Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:18

Förundervisningen kostar olika

Det skiljer sig rejält mellan kommunerna när det gäller avgift för förundervisning på daghem. Förundervisning är i det här fallet den skolförberedande verksamheten och ska pågå 20 timmar i veckan. Mariehamn, Geta, Sund och Lemland har avgiftsfri förundervisning. Om barnet behöver barnomsorg längre tid än så, så betalar föräldrarna för den tiden. Kumlinge har sista året före skolan helt avgiftsfri. På Föglö har man en fast avgift på 100 euro per månad för förundervisningen för 6 -åringar. På Sottunga finns inga barn i behov av barnomsorg och från Kökar finns ingen uppgift. Övriga åtta kommuner tar full avgift även det sista året före skolan, förutom om det handlar om skoluppskov, då är det avgiftsfritt.

- Det kan upplevas som orättvist för barnfamiljerna, men i dagsläget är det inte något som vi åtgärdar, säger socialminister Wille Valve, som ändå lämnar en liten öppning om att det är något som eventuellt bör ses över på lång sikt.

Reporter: Owe Sjöblom
redaktion@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »