Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: lördag, 16 december, 2017 - 10:28Uppdaterad: måndag, 18 december, 2017 - 07:08
  • Mats Löfström röstade emot starköl i mataffärerna. Foto: Tomas Tornefjell.

Fritt fram för starköl i mataffärer

Från årsskiftet blir det tillåtet att sälja starköl och andra alkoholhaltiga drycker med en alkoholhalt på 5,5 procent i livsmedelsbutiker. 

Det beslöt riksdagen i fredags efter en jämn omröstning där 98 riksdagsledamöter röstade för och 94 ledamöter röstade mot en höjning.

Social- och hälsovårdsutskottet sade i sitt betänkande nej till en höjning av alkoholhalten i detaljhandeln och Ålands riksdagsledamot Mats Löfström röstade emot förslaget, med hänvisning till att det finns en stor risk att folkhälsan påverkas negativt av starkölsförsäljning i matbutiker.

Stallhagens vd Jan Wennström säger att det både finns positiva och negativa sidor med starkölsförsäljning i livsmedelbutiker.

- Det positiva är att vi kan sälja nästan alla våra produkter i livsmedelbutiker. På minussidan hamnar att konkurrensen från importöl kommer att öka, säger Jan Wennström.

Den nya alkohollagen innebär också att så kallat hantverksöl får säljas direkt av tillverkaren. Med hantverksöl avses i detta fall alkoholprodukter som framställs av malt och som innehåller högst 12 % alkohol.

- Men för att en gård ska få sälja öl som är starkare än 5,5 procent så får man tillverka högst 500 000 liter öl per år, viket innebär att Ålands största bryggeri Stallhagen producerar för mycket för att få ägna sig åt sådan försäljning, säger Mats Löfström.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »