• Landskapsregeringens förslag om fyra kommuner.
Publicerad: fredag, 13 oktober, 2017 - 12:43, uppdaterad: fredag, 13 oktober, 2017 - 13:04

Fyra kommuner ska folkomrösta

Hittills är det fyra kommuner som har beslutat att det ska vara en rådgivande folkomröstning om kommunsammanslagningarna.

Det är Saltvik, Brändö, Eckerö och Hammarland, dessutom finns det en önskan om folkomröstning i Vårdö, men det formella beslutet har inte tagits ännu. Ärendet ska upp i kommunstyrelsen i slutet av månaden och fullmäktige behandlar frågan den nionde november och troligtvis blir beslutet att en folkomröstning ska hållas.

Än så länge är det bara Brändö som har formulerat frågan som ska ställas till kommuninvånarna. Ska Brändö fortsättningsvis vara en egen kommun eller gå med på landskapets förslag som innebär att skärgården blir en kommun? De tre övriga kommunerna har inte formulerat frågan ännu.

Brändö och Eckerö har satt datumet till 28 januari i samband med presidentvalets första omgång. Saltvik har samma datum i tankarna, men det är inte fastslaget och i Hammarland är det ännu oklart när folkomröstningen sker.

Fler Nyheter

Omfattande knarkrättegång inleddes

I dag inleddes en omfattande rättegång i Ålands tingsrätt där flera personer är åtalade för grovt narkotikabrott. Enligt åklagare Ina Johansson har narkotikahandeln bedrivits i organiserad form med tydliga hierarkier där de åtalade haft specifika uppgifter.

Kraftnät Åland köper fastighet

Kraftnät Åland har köpt en fastighet i Dalkarby och dit kommer bolaget att flytta efter att lokalerna renoverats.

Samråd hålls om Telegrafpassagen

Stadsutvecklingsnämnden ställde sig positiv till Eriksson Capitals nya byggplaner i centrum. Nu ordnas ett samråd den 14 november klockan 18.00, och då får allmänheten komma och ta del av diskussionerna.

Förbättrat resultat för ÅAB

Ålandsbanken förbättrade sitt rörelseresultat under årets tredje kvartal. Rörelseresultatet för juli-september uppgick till 7,2 miljoner euro och det var en miljon bättre än rörelseresultatet för samma period förra året.

Svavelutsläpp från sjöfarten har minskat

De skärpta reglerna gällande svavelhalterna i marina bränslen för fartyg i Nordsjön och Östersjön har gett positiva effekter. Det skriver Sveriges radio som tagit del av mätningar som gjorts på Chalmers tekniska högskola.

Sea Diamond ska bärgas

Nu ska m/s Sea Diamond, tidigare Birka Princess, bärgas.

36-åring dömd för sexuellt utnyttjande

35 dagsböter på totalt 735 euro blev straffet för en man som dömts för sexuellt utnyttjande av en kvinna.

Eckerö förlänger hallavtal

Eckerö förlänger kommunens avtal med Eckeröhallen Ab.

Polisen utreder kryssningsvåldtäkt

En anmälan om våldtäkt kom in till polisen i söndags.