Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 28 juli, 2016 - 15:32Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:13

Gratis preventivmedel behövs

Gratis preventivmedel behövs på Åland. Det har hälsovårdare på preventivmedelsmottagningen på Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS märkt av. Vissa som kommer till mottagningen påtalar att priserna på preventivmedel är höga.

Även om kondomer delas ut gratis på kontoren är det p-piller som de flesta tyr sig till. Och priserna kan göra att man hellre litar på osäkra metoder om man har brist på pengar.

Social- och hälsovårdsminister Wille Valve tror inte att gratis preventivmedel är rätt väg att gå då det kan få oanade bieffekter för till exempel miljön. Men Birgitta Hermans som är klinikchef på ÅHS tror att gratis preventivmedel skulle kunna minska antalet aborter på Åland.

- Jag tror att man skulle få ner antalet aborter med gratis preventivmedel. I synnerhet ungdomar som har dålig ekonomi kanske väljer att chansa istället och ta dagen efter piller istället för att ta p-piller som kan bli ganska dyra för en ungdom som lever på studiestöd, säger Birgitta Hermans.

Reporter: Emma Lindvall
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »