Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 23 juni, 2016 - 06:41Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:16

Hårdare bud för Ålandskomposten

Mottagningen av slakteriavfall och matrester vid Ålandskompostens anläggning i Sund stoppas inte, men om fyra månader måste företaget visa att bestämmelserna följs. Det beslutet har miljöminister Camilla Gunell nu tagit.

Landskapsregeringen har tvingats omtolka lagstiftningen efter ett utlåtande från livsmedelssäkerhetsverket Evira och därmed sitt eget tillstånd till anläggningen. Det betyder att verksamheten som den bedriv i dag inte följer reglerna till fullo och att Ålandskomposten nu måste bygga en sluten komposteringsreaktor som gör att minimitemperaturen för det mottagna biologiska avfallet blir minst 70 grader redan tidigt i processen.

Det skall också gå att bevisa att partiklarna från det animaliska avfallet är högst 12 millimeter stora. Alternativen för Ålandskomposten är att utvärdera nuvarande system, eller att i fortsättningen bara ta emot matavfall. I dag tas också slakterirester och fiskrens emot. Landskapsregeringen bedömer ändå att risken för spridning av smittosamma djursjukdomar är mycket liten även med dagens system vid anläggningen.

Reporter: Ulf Weman
redaktionen@radiotv.ax
 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »