Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 27 juli, 2016 - 10:18Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:13

Havstulpanvarning utfärdades

Säsongen för kräftdjuret havstulpan är här och rapporter om att de nu finns i vattnen kring Åland har börjat komma, det skriver Skärgårdsstiftelsen.se som övervakar havstulpanernas utbredning i Östersjön.
Havstulpanerna sätter sig på båtskrov och skapar friktion mot vattnet vilket leder till högre bränsleförbrukning, något som båtägare gärna vill slippa. Giftiga båtbottenfärger håller havstulpanerna borta, men skärgårdsstiftelsen.se driver ett projekt för att minska användningen av giftiga färger. Genom att utfärda havstulpanvarningar hoppas man att båtägare låter bli färgerna och tvättar skrovet för hand i stället. Gör man det inom en till två veckor är det lättare att få bort kräftdjuren än när de fastnat alltför hårt.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »