Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 26 september, 2017 - 11:47Uppdaterad: tisdag, 26 september, 2017 - 12:05
  • Leif Andersson är byggnadsinspektör i Mariehamn. Foto: Eva Ringbom-Fonsell.

Höga radonhalter uppmättes

Färska siffror från Strålsäkerhetscentralen Stuk visar att medelvärdet på uppmätta radonhalter är högre på Åland än i Finland, och det gäller flera åländska kommuner.

I till exempel Storgärdan i södra Mariehamn har den uppmätta radonhalten i åtta bostäder överstigit 300 Bq i inomhusluften, och gränsvärdet för nya bostäder är 200 Bq.

Kunskapen om den cancerframkallande gasen radon och dess skadeverkningar verkar överlag dålig på Åland. Om man har frågor i ämnet är man hänvisad till Strålsäkerhetscentralen Stuk i riket. När Stuk hade sin senaste kampanj och försökte få ålänningar att mäta radonhalten i sina hus var det få som nappade.

Leif Andersson är byggnadsinspektör i Mariehamn och han uppmanar fler husägare att kolla upp radonet i sina bostäder.

- Kanske många lever kvar i tron att radon inte är ett problem, förut sades det att Åland inte låg i farozonen, åtminstone har jag fått höra det, säger Leif Andersson.

Han hänvisar till bostadsägarens eget ansvar, men menar samtidigt att myndigheterna kunde bli bättre på att informera och uppmana till radonmätningar.

Mer om det här hör ni i Åland idag.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »