Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 23 maj, 2016 - 09:40Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:18

Hovrätten lindrade dom om knivmisshandel

Det uppmärksammade fallet där en nu 25-årig man höll fast en annan man medan hans nu 24-årige kompis tryckte en kniv mot mannens hals i samband med en nyårsfest på Hammarbo 2013 har tagits upp i Åbo hovrätt. Tingsrätten dömde männen för grov misshandel och olaga hot men hovrätten lindrar domen. Hovrätten skriver att kniven använts i skrämselsyfte och att det inte utretts att det egentliga syftet var att skada mannen. Trots att mannen fått skador på sin hals och trots att knivskador på halsen kan vara livshotande menar hovrätten att det inte varit slumpen som avgjort skadornas allvarlighet, utan ett val av 24-åringen. Han hade kunnat tillfoga mannen allvarligare skador om han velat, resonerar hovrätten, som med beaktande av att skadorna varit lindriga och graden av våld relativt låg bara dömer männen för misshandel, inte grov misshandel.
Hovrätten sänker också männens straff. 24-åringen som höll i kniven döms till nio månaders villkorligt fängelse för misshandel istället för ett år och två månader som i tingsrättens dom, och 25-åringen döms till tio månaders villkorligt fängelse för misshandel och olaga hot, istället för till ett år och tre månader.

Reporter: Malin Lundberg
redaktionen@radiotv.ax

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »