• Tingsrätten har dömt en man som misshandlat och hotat sin dåvarande fru. Straffet blir böter och skadestånd. Foto: Malin Lundberg.
Publicerad: fredag, 17 november, 2017 - 16:22, uppdaterad: tisdag, 21 november, 2017 - 09:34

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Tingsrätten kunde inte pröva  ett annat fall av misshandel av frun och en åtalspunkt om grovt frihetsberövande eftersom åklagaren inte kunde redogöra för straffbarhet, preskriberingstid och straffskala för brotten i landet där de skedde. Tingsrätten konstaterar att parternas berättelser går helt isär men finner stöd i bevisning för andra fall av misshandel och olaga hot. Enligt åtalet ska flera fall av misshandel skett mellan åren 2012-2015 både på Åland och utomlands.

Mannen bestred alla anklagelser och menade att kvinnan hittat på det hela för att vinna fördel i en pågående vårdnadstvist. Kvinnan yrkade på 65.000 euro av mannen i inkomstbortfall eftersom kvinnan inte kunnat jobba på grund av en sjukskrivning som var en direkt följd av hennes psykiska mående efter fallen av misshandel. Tingsrätten dömer mannen att betala henne 15.000 euro i ersättning. Dessutom ska han betala henne 2.600 euro i ersättning för sveda och värk.

Fler Nyheter

Fellman optimistisk efter Veikkausmöte

Nina Fellman är optimistisk efter dagens Veikkausmöte i Helsingfors:
Jag har mer hopp i dag än i går. Det säger kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, efter dagens möte i Helsingfors mellan tjänstemän från landskapsregeringen och representanter för inrikesministeriet, polisstyrelsen och Veikkaus.

H-Fastigheter renoverar efter brand

Nu renoverar H-fastigheter AB Mariehamns Industrihus på Godbyvägen 11, byggnaden som brann för ungefär ett halvår sedan.

Berner svarade Löfström om långa fordon

Längre fordonskombinationer kan ge ökad transporteffektivitet och mindre koldioxidutsläpp, men samtidigt uppstår frågor som förutsätter noggrant övervägande ur trafiksäkerhetssynpunkt.

Ofördelaktigt beslut om online-TV

Julia Lindholm berättar hur Europaparlamentets förslag ser ut:
Det ser fortsatt mörkt ut när det gäller ålänningars möjligheter att få ta del av SVT-Play och andra motsvarande onlinetjänster.

Arbetsgrupp för självstyrelselagen

Justitieministeriet har i samarbete med landskapsregeringen i dag tillsatt den arbetsgrupp på hög nivå som ska lotsa självstyrelselagsrevisionen i hamn. Det berättas i ett pressmeddelande.

149 skrev på för lättmjölk i Jomala

149 personer har skrivit under namninsamlingen som upprörda föräldrar startade när Jomala kommun bestämde sig för att endast servera fettfri mjölk i skolor och daghem.

Pajunen ny ÅHS-direktör

Annette Holmberg-Jansson och Jeanette Pajunen intervjuas av Nina Smeds och Frippe Granlund:
Det blir Jeanette Pajunen som blir ny hälso- och sjukvårdsdirektör vid Ålands hälso- och sjukvård, ÅHS för tiden 12.3.2018–11.3.2025.

Momsundantaget upphör år 2021

Postens vd Henrik Lundberg berättar om Åland Posts planer, del 1 från Åland idag
Det så kallade momsundantaget för försändelser under 22 euro slopas år 2021. Det framgår av de nya regler för elektronisk handel som EU-rådet har antagit.

Skottskadad på Viking Grace

En person med svåra skottskador fördes inatt från Viking Grace till Karolinska sjukhuset i Stockholm.