Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: fredag, 20 januari, 2017 - 14:42Uppdaterad: fredag, 20 januari, 2017 - 14:46
  • Förutom Trobergshemmet behövs privata boenden för att ett system med servicesedlar ska fungera. Foto: Malin Lundberg.

Inga servicesedlar för närståendevård

Det finns varken behov av eller tillräckligt med privata serviceproducenter för att ett system med servicesedlar ska fungera inom äldreomsorgen. Det anser socialnämnden i Mariehamn.

Frågan har utretts med anledning av att stadsfullmäktige, i verksamhetsplanen för 2016, beslöt att ett förslag till servicesedlar ska tas fram för att öka valfriheten och serviceutbudet för avlastning inom närståendevården. Tanken var att de som är i behov av service skulle kunna välja att köpa tjänster hos privata företag som alternativ till den service kommunen erbjuder. Äldreomsorgschefen, som berett ärendet, skriver bland annat att det borde finnas såväl privat hemservice som privata boenden med korttidsvård för att ett system med servicedlar ska fungera. Enligt socialnämndens beslut skall läget när det gäller utbudet följas upp kontinuerligt vid behov.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »