Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: torsdag, 30 juni, 2016 - 16:52Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 09:15

Inget löfte om höjd klumpsumma

Åland fick inget löfte om en höjd avräkningsgrund från statsminister Juha Sipilä som var på blixtvisit i Mariehamn idag tillsammans med Ålandsminister Anne Berner för att träffa representanter ur den åländska landskapsregeringen och diskutera aktuella politiska frågor. En höjning av den åländska avräkningsgrunden, populärt klumpsumman, från 0,45 till 0,48 procent var den stora frågan på förhand inför dagens möte. Statsminister Juha Sipilä var dock tydlig med att han inte kan lova något, även om han är positivt inställd till att en höjning sker. Han menar att finansministeriet är överens om att det finns grunder för en förändring. Däremot har han inte diskuterat saken med de övriga regeringspartierna. Den politiska diskussionen tas först i augusti när höstens budgetarbete inleds.

Gällande rikets social- och hälsovårdsreform, där regeringen presenterade sitt förslag så sent som igår, betonade statsministern att avsikten med reformen är att den ska vara kostnadsneutral för Åland. Han föreslår även en gemensam utredning för att studera konsekvenserna närmare och säkerställa att inga behörigheter överskrids varken från rikshåll eller åländskt håll.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »