Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 31 oktober, 2017 - 11:12Uppdaterad: tisdag, 31 oktober, 2017 - 15:05
  • Polisen skrev ut vem som är misstänkt för journalintrången på ÅHS när man skickade ut brev till över 300 målsägande. Nu ska JO avgöra om det var fel. Arkivfoto: Ida Jansson.

JO granskar utredning om journalintrång

Justitieombudsmannen granskar om Ålandspolisen gjort fel när man i samband med förundersökningen gällande journalintrången på ÅHS skickade ut ett brev till över 300 målsäganden.

I brevet framgick den misstänktes namn och denne har klagat till JO och påpekat att brevet publicerats flera gånger på privatpersoners facebooksidor.

Partsoffentlighet

Polisen skriver i ett utlåtande att man utgått från lagen om partsoffentlighet. Den säger att parten har rätt att få veta vem som är motpart i ärendet. Med facit i hand konstaterar polisen att man kunde ha påpekat att målsägandena inte får yttra sig om förundersökningsärendet eftersom det inte är allmänt offentligt. Man skriver också att valet av massutskick har gjorts i samråd med åklagaren och att det ansågs vara mest processekonomiskt och tidsbesparande med tanke på att målsägandena var så många.

LR håller med

Landskapsregeringen skickar polisens utlåtande till JO tillsammans med sitt eget där man skriver att polisen gjorde rätt när man valde att göra brevutskick och nämna den misstänktes namn. Däremot tycker landskapsregeringen att polisen borde ha upplyst målsägandena om förundersökningssekretessen i samband med brevutskicket.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »