Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 22 augusti, 2017 - 14:29Uppdaterad: tisdag, 22 augusti, 2017 - 14:36
  • Jomala vill bilda ny kommun med fyra andra, men inte med Mariehamn.

Jomalastyret vill ha kommunutredning

Kommunstyrelsen i Jomala vill att kommunfullmäktige gemensamt med fullmäktige i Lumparland, Lemland, Hammarland och Eckerö föreslår för landskapsregeringen att dessa fem kommuner bildar en ny kommun.

Man vill också att landskapsregeringen gör en särskild utredning som bland annat ser på möjligheten till fortsatt regional representation utöver val till fullmäktige.

Kommunstyrelsen föreslår också för fullmäktige att en förutsättning för att skicka in framställningen till landskapsregeringen är att ett samtycke inhämtats från fullmäktige i de berörda kommunerna.

Landskapsregeringen har tidigare föreslagit att Jomala bildar Sydöstra Ålands kommun med Lemland och Lumparland, något som Jomala inte förordar. Man är också emot att Mariehamn i fas två skulle införlivas i den sydöstra kommunen.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »