Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: måndag, 18 december, 2017 - 15:11Uppdaterad: tisdag, 19 december, 2017 - 16:09
  • Kansliminister Nina Fellman tycker enkäten ger klara besked. Arkivfoto: Hasse Persson-Bru

Klart besked i invånarenkät

Det finns en klar majoritet i Järsö-Nåtöområdet som hellre vill höra till Mariehamn än till den nya kommunen Södra Åland. Det visar den invånarenkät som landskapsregeringen skickade ut för en månad sedan till alla boende i området som fyllt 16 år.

Järsö-Nåtöområdet söder om Mariehamn hör nu till Lemlands kommun, som i landskapsregeringens tänkta kommunreform skall höra till den nya kommunen Södra Åland. 290 personer fick enkäten, 204 svarade och av dem vill 144 höra till Mariehamn, vilket utgör över 70 procent av de svarande. 59 vill hellre höra till Södra Åland.

En enkät gick också ut till Ängö-Bussöområdet, som nu hör till Vårdö som är tänkt att höra till Norra Ålands kommun. Sju personer svarade av de nio som fick enkäten, samtliga av dem vill höra till Södra Ålands kommun.

- Jag är jättenöjd med resultatet som är ett tydligt svar och ger en bra grund för oss att gå vidare på, säger kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »