• Lagtinget godkände i dag lagförslaget om en enda räddningsmyndighet på Åland. Arkivfoto.
Publicerad: onsdag, 31 maj, 2017 - 15:32

Klart för en räddningsmyndighet

Det blir nu en kommunal räddningsmyndighet på Åland. Det står klart när lagtinget i dag efter omröstning godkände landskapsregeringens lagförslag. Mariehamns stad blir värdkommun för räddningsmyndigheten, ifall inte kommunerna gemensamt kommer med en annan lösning, och den ersätter dagens två myndigheter där en del landsbygdskommuner haft en egen. Redan för tio år sedan var målsättningen en myndighet för räddningsväsendet, men har inte uppnåtts på frivillig väg mellan kommunerna. Oppositionen, med centern i spetsen, är starkt emot förändringen och menar att den hotar de frivilliga brandkårernas verksamhet och att den orsakar en onödig konflikt mellan stad och landsbygd. Regeringspartierna vann dock omröstningen med 17-11. Två ledamöter var frånvarande.

Fler Nyheter

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på S-markets matbutik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.