Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: tisdag, 30 juni, 2015 - 06:32Uppdaterad: tisdag, 30 augusti, 2016 - 08:42

Kommuner bryter mot barnomsorgslagen

En majoritet av de åländska kommunerna lever inte upp till barnsomsorgslagen när det gäller rätt utbildningsnivå och personalantal för barndaghemmen på Åland. Detta kan medföra en sänkt pedagogisk kvalite, det menar Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet, ÅMHM, i en undersökning, gjord mellan november och december förra året där de granskat 46 barndaghem i 15 kommuner.

Brändö var den enda kommunen som helt lever upp till lagens krav enligt undersökningen. Sottunga deltog inte eftersom det saknas barndaghem där och i Kumlinges och Sunds fall är svaren oklara.

Enligt barnomsorgslagen ska minst var tredje anställd i barnomsorgen ha högskoleutbildning. För barn under tre år ska det finnas minst en anställd per grupp om högst fyra barn och för barn som är minst tre gäller en anställd på sju barn.

 

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »