Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 11 oktober, 2017 - 16:25
  • Konkursförvaltaren vill bland annat att två fordon ska återgå till konkursboet. Saken var upp i Ålands tingsrätt i dag. Arkivfoto: Cecilia Ekströmer.

Konkursbo kräver tillbaka fordon och pant

Förvaltaren av Båthuset i Mariehamn Ab:s konkursbo vill att två fordon, som en av båtbyggarföretagets tidigare ägare överlåtit till sig själv, ska återgå till konkursboet.

Det framgick av en muntlig förberedelse vid Ålands tingsrätt i dag. I en återvinningstalan yrkar konkursförvaltaren på att om inte fordonen, en Volvo och en paketbil, återbördas så ska ägarna alternativt betala in sammanlagt 22.000 euro till konkursboet. Konkursförvaltaren yrkar också på att pantsättningsförbindelserna mellan Båthuset i Mariehamn Ab och deras samarbetspartner Refuture Ventures Ab förklaras ogiltiga och att Refutures Ventures Ab ska återlämna egendom, bland annat ett skrov och en elektrisk drivlina till konkursboet. Alternativt vill konkursförvaltaren att panter till förmån för Refutures Ventures Ab ska återgå till konkursboet och att företaget måste ge tillbaka densamma egendomen som panträtten då skulle omfatta. Det var i slutet av år 2015 som Ålands tingsrätt försatte Båthuset i Mariehamn Ab i konkurs. Företaget har under år 2014 fått beviljat stöd av landskapsregeringen om cirka 118.000 euro inom ramen för Europeiska regionala utvecklingsfonden, ERUF, för att bygga en miljövänlig båtmodell. Men i våras polisanmälde landskapsregeringen Båthuset i Mariehamn för subventionsbedrägeri och kom med krav om att det hittills utbetalade beloppet om cirka 25.000 euro ska betalas tillbaka till landskapsregeringen. Saken är inte ännu avgjord i tingsrätten.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »