• Landskapsaregeringen vill bestämma över bilbeskattningen. Arkivfoto Cecilia Ekströmer
Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:27, uppdaterad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:29

Landskapet vill ta över bilskatten

Bilbeskattningen bör överföras till Åland. Det anser landskapsregeringen som tar upp frågan i ett utlåtande till finansministeriet om riksregeringens förslag till ändringar i bilbeskattningen.

Bilskatten hör till rikets behörighet, men påverkar en rad åländska lagar, bland annat om skolskjutsning och taxitrafik. Nu vill man i riket slopa skattenedsättningen på 4.800 euro för taxibilar, samtidigt som man ändrar reglerna om stationsplatser och tillstånd. Genom att överföra bilbeskattningen till landskapet kan man i det påbörjade samarbetet om Åland som ett testområde för förnyelsebar energi, fördjupa det samarbetet genom att se hur exempelvis bilskatteförmåner för elbilar skulle fungera.

Att Åland får ta över bilbeskattningen ökar också rättssäkerheten och garanterar att landskapets behörighet inom miljö-, trafik-, närings- och regionalpolitiken behålls. Här har riket ingen behörighet i de frågorna.

Fler Nyheter

Attacken kom från Ryssland och Ukraina

Ålcoms vd Daniel Dahlén intervjuas av Nina Smeds
I eftermiddags drabbades åländska hemsidor av en ny överbelastningsattack, så kallad DdoS-attack. Attacken medförde internetstörningar från kl 15 till 17.30 säger Ålcoms vd Daniel Dahlén. -Det här var explicit riktad mot åländska webhotell och deras kunder.

Även Löfström kritisk mot Lundberg

Även Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är kritisk mot att Nordiska Rådets president Britt Lundberg gick emot den finländska delegationen och röstade nej till att göra finskan, och isländskan, till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Nextjet har sökt nytt transporttillstånd

Flygbolaget Nextjet har fått ordning på sina finanser och har ansökt om permanent transporttillstånd. Det uppger Svenska Yle.

Ny attack ger internetstörningar

En ny överbelastningsattack, så kallad DDoS-attack, har medfört internetstörningar i dag.

”Lundberg sviker Finlands riksdag”

Kritiken mot Britt Lundberg från finländskt håll låter inte vänta på sig. Nordiska Rådets president sviker Finlands riksdag, skriver vice ordföranden i Finlands delegation i Nordiska Rådet, socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta.

NR-presidenten röstade emot finskan

Britt Lundberg intervjuas av Ulf Weman:
Nordiska Rådets president Britt Lundberg gick emot den finländska delegationen och röstade nej till att göra finskan, och isländskan, till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Insekter kan få säljas som livsmedel

Miljöskyddsinspektör Anders Tufvesson vid ÅMHM och matcoachen Harriet Strandvik om insekter som mat:
Jord- och skogsbruksministeriet vill att Finland ska tillåta att insekter ska få födas upp och säljas som livsmedel.

Carus fick nej på näringsrätt

Teknikföretaget Carus i Mariehamn får avslag på ansökan om permanent näringsrätt. Bara en av de fem styrelseledamöterna har åländsk hembygdsrätt och kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, vill inte ge ett undantag och ytterligare urvattna näringsrättsreglerna.

Hyfsad spannmålsskörd i år

Mikael Berglund och Börje Karlsson intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Årets spannmålsskörd verkar bli relativt bra trots en kall och sen sommar. Priserna har också hållits stabila utan större förändringar.