• Landskapsaregeringen vill bestämma över bilbeskattningen. Arkivfoto Cecilia Ekströmer
Publicerad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:27, uppdaterad: onsdag, 13 september, 2017 - 06:29

Landskapet vill ta över bilskatten

Bilbeskattningen bör överföras till Åland. Det anser landskapsregeringen som tar upp frågan i ett utlåtande till finansministeriet om riksregeringens förslag till ändringar i bilbeskattningen.

Bilskatten hör till rikets behörighet, men påverkar en rad åländska lagar, bland annat om skolskjutsning och taxitrafik. Nu vill man i riket slopa skattenedsättningen på 4.800 euro för taxibilar, samtidigt som man ändrar reglerna om stationsplatser och tillstånd. Genom att överföra bilbeskattningen till landskapet kan man i det påbörjade samarbetet om Åland som ett testområde för förnyelsebar energi, fördjupa det samarbetet genom att se hur exempelvis bilskatteförmåner för elbilar skulle fungera.

Att Åland får ta över bilbeskattningen ökar också rättssäkerheten och garanterar att landskapets behörighet inom miljö-, trafik-, närings- och regionalpolitiken behålls. Här har riket ingen behörighet i de frågorna.

Fler Nyheter

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på S-markets matbutik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.