Translate this page

This is a service provided by Google Translate. Please note that by using it, Ålands Radio och TV cannot guarantee the accuracy of the translation.

Publicerad: onsdag, 10 maj, 2017 - 11:09Uppdaterad: onsdag, 10 maj, 2017 - 16:26
  • Lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellamn lobbar i Bryssel för en åländsk EU-parlamentsplats. Foto: European Union 2016 - European Parliament.

Lobbar för åländsk parlamentsplats

Ålands rätt till representation i europaparlamentet lobbar lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellman för när de i dag och i morgon besöker Bryssel.

Frågan är hetare än på länge i och med Storbritanniens kommande utträde ur EU och 73 platser blir lediga. Något beslut om de 73 platserna har inte tagits, men Åland har ett gammalt krav på en parlamentsplats eftersom landskapet givit en del av sin lagstiftningsbehörighet till EU, utan att kompenseras med en plats i parlamentet. Finland har tidigare accepterat Ålands krav som berättigat, men i riket vill man inte ge upp någon av sina 13 platser och göra Åland till en egen valkrets i europavalet. Landskapsregeringens specialrådgivare i Bryssel, Julia Lindholm, påpekar i sitt senaste nyhetsbrev att de flesta andra lagstiftande regioner inom EU har en egen parlamentariker, exempelvis de 70.000 tysktalande i Belgien, som utgör en egen valkrets.

Ålands Radios journalistik ska alltid vara trovärdig och opartisk. Vi är oberoende från politiska, religiösa, ekonomiska och kommersiella intressen.

Läs mer om bolaget och vårt arbete »