• Lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellamn lobbar i Bryssel för en åländsk EU-parlamentsplats. Foto: European Union 2016 - European Parliament.
Publicerad: onsdag, 10 maj, 2017 - 11:09, uppdaterad: onsdag, 10 maj, 2017 - 16:26

Lobbar för åländsk parlamentsplats

Ålands rätt till representation i europaparlamentet lobbar lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellman för när de i dag och i morgon besöker Bryssel.

Frågan är hetare än på länge i och med Storbritanniens kommande utträde ur EU och 73 platser blir lediga. Något beslut om de 73 platserna har inte tagits, men Åland har ett gammalt krav på en parlamentsplats eftersom landskapet givit en del av sin lagstiftningsbehörighet till EU, utan att kompenseras med en plats i parlamentet. Finland har tidigare accepterat Ålands krav som berättigat, men i riket vill man inte ge upp någon av sina 13 platser och göra Åland till en egen valkrets i europavalet. Landskapsregeringens specialrådgivare i Bryssel, Julia Lindholm, påpekar i sitt senaste nyhetsbrev att de flesta andra lagstiftande regioner inom EU har en egen parlamentariker, exempelvis de 70.000 tysktalande i Belgien, som utgör en egen valkrets.

Fler Nyheter

Östersjön allt mer lik en sjö

Östersjön blir allt mer lik en sjö. Vattnet blir sötare, brunare och varmare och medeltemperaturen har redan stigit med en grad sedan 1980-talet.

Hustrumisshandel gav bötesstraff

En 46-årig man har av Ålands tingsrätt dömts till 420 euro i böter och skadeståndsersättningar för ha misshandlat och hotat sin dåvarande fru.

Vädjar om farledsavgifter

Riksdagsledamot Mats Löfström har i dag tillsammans med tre andra riksdagsledamöter skickat ett brev till svenska sjöfartsverket gällande farledsavgifterna.

Två dömda för narkotikabruk

En 31-årig man och en 28-årig kvinna har av tingsrätten dömts till böter för straffbart bruk av narkotika.

Föglö höjer skatten

Föglöborna får betala en högre inkomstskatt nästa år.

Sextrakasserier ska inte trivialiseras

Heléne Zetterström Dahlqvist intervjuas av Tomas Tornefjell:
- Sexuella trakasserier är ett stort problem på högstadiet. Det säger Heléne Zetterström Dahlqvist, filosofie doktor i hälsovetenskap och lektor vid Mittuniversitet i Sundsvall.

Butik vill få bukt med stökiga ungdomar

Petra Rajalin intervjuas av Sara Lindroos:
Några ungdomar i åldrarna 12-16 år har den senaste tiden orsakat problem på S-markets matbutik i centrum av Mariehamn.

Friad trots erkännande

Åtalet mot en 34-årig man som stulit hygienartiklar förkastas på grund av att det väcktes för sent.

Eckerö röstade om folkomröstning

Skall Eckerö kommun fortsätta vara en självständig kommun? Ja, nej eller jag avstår från att svara. Så lyder frågan och svarsalternativen som kommunfullmäktige fastställde på sitt möte i går.