• Lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellamn lobbar i Bryssel för en åländsk EU-parlamentsplats. Foto: European Union 2016 - European Parliament.
Publicerad: onsdag, 10 maj, 2017 - 11:09, uppdaterad: onsdag, 10 maj, 2017 - 16:26

Lobbar för åländsk parlamentsplats

Ålands rätt till representation i europaparlamentet lobbar lantrådet Katrin Sjögren och kansliminister Nina Fellman för när de i dag och i morgon besöker Bryssel.

Frågan är hetare än på länge i och med Storbritanniens kommande utträde ur EU och 73 platser blir lediga. Något beslut om de 73 platserna har inte tagits, men Åland har ett gammalt krav på en parlamentsplats eftersom landskapet givit en del av sin lagstiftningsbehörighet till EU, utan att kompenseras med en plats i parlamentet. Finland har tidigare accepterat Ålands krav som berättigat, men i riket vill man inte ge upp någon av sina 13 platser och göra Åland till en egen valkrets i europavalet. Landskapsregeringens specialrådgivare i Bryssel, Julia Lindholm, påpekar i sitt senaste nyhetsbrev att de flesta andra lagstiftande regioner inom EU har en egen parlamentariker, exempelvis de 70.000 tysktalande i Belgien, som utgör en egen valkrets.

Fler Nyheter

Attacken kom från Ryssland och Ukraina

Ålcoms vd Daniel Dahlén intervjuas av Nina Smeds
I eftermiddags drabbades åländska hemsidor av en ny överbelastningsattack, så kallad DdoS-attack. Attacken medförde internetstörningar från kl 15 till 17.30 säger Ålcoms vd Daniel Dahlén. -Det här var explicit riktad mot åländska webhotell och deras kunder.

Även Löfström kritisk mot Lundberg

Även Ålands riksdagsledamot Mats Löfström är kritisk mot att Nordiska Rådets president Britt Lundberg gick emot den finländska delegationen och röstade nej till att göra finskan, och isländskan, till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Nextjet har sökt nytt transporttillstånd

Flygbolaget Nextjet har fått ordning på sina finanser och har ansökt om permanent transporttillstånd. Det uppger Svenska Yle.

Ny attack ger internetstörningar

En ny överbelastningsattack, så kallad DDoS-attack, har medfört internetstörningar i dag.

”Lundberg sviker Finlands riksdag”

Kritiken mot Britt Lundberg från finländskt håll låter inte vänta på sig. Nordiska Rådets president sviker Finlands riksdag, skriver vice ordföranden i Finlands delegation i Nordiska Rådet, socialdemokraten Maarit Feldt-Ranta.

NR-presidenten röstade emot finskan

Britt Lundberg intervjuas av Ulf Weman:
Nordiska Rådets president Britt Lundberg gick emot den finländska delegationen och röstade nej till att göra finskan, och isländskan, till officiella språk i det nordiska samarbetet.

Insekter kan få säljas som livsmedel

Miljöskyddsinspektör Anders Tufvesson vid ÅMHM och matcoachen Harriet Strandvik om insekter som mat:
Jord- och skogsbruksministeriet vill att Finland ska tillåta att insekter ska få födas upp och säljas som livsmedel.

Carus fick nej på näringsrätt

Teknikföretaget Carus i Mariehamn får avslag på ansökan om permanent näringsrätt. Bara en av de fem styrelseledamöterna har åländsk hembygdsrätt och kansliminister Nina Fellman, socialdemokrat, vill inte ge ett undantag och ytterligare urvattna näringsrättsreglerna.

Hyfsad spannmålsskörd i år

Mikael Berglund och Börje Karlsson intervjuas av Ann-Christine Karlsson
Årets spannmålsskörd verkar bli relativt bra trots en kall och sen sommar. Priserna har också hållits stabila utan större förändringar.